Çağımızın “Fire”leri

Albena Baeva, çağımızdaki “Fire”leri sorguladığı İstanbul'daki ilk kişisel sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 08 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Kraliçe yaban arılarını merkeze alan sergi Fire, Fransızca kökenli bu sözcüğün çağımızdaki karşılıklarını sorguluyor. Sanatçı Albena Baeva’nın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi olan Fire, ziyaretçisini ekolojik dengesizlik ve insanın doğaya müdahalesi karşısında aksiyon almaya davet ediyor.

Serginin küratörü Fırat Arapoğlu, sergiyi ve “fire” isminin seçilişini “Peki bu sözcük, çağımızı yorumlamada nasıl bir metafor olarak kullanılabilir? Örneğin modernizasyon sürecinde bazı değerlerin yok olması veya yerini başka değerlere bırakması bir ‘fire’ midir? Ya da kültürel kimliğin korunmasındaki zorluklar? İçinde bulunduğumuz çağdaki siyasi çatışmalar, savaşlar veya toplumsal huzursuzluklar sonucu ortaya çıkan kayıplar ve yıkımlar birer ‘fire’ değil midir? Ya da çıldırmış kapitalist çağda küresel ekonomik kayıplar, işsizlik ve yoksulluk gibi konular ‘fire’ kavramıyla ilişkilendirilebilir mi?” sözleriyle ortaya koyuyor.

Albena Baeva’nın ilkel kadın heykellerini 3D baskı teknolojisi ve PLA plastiğiyle kraliçe yaban arılarıyla buluşturduğu yaban arısı heykel serisine odaklanan sergi, teknolojinin çağdaş sanattaki ve sosyal normlara getirilen eleştirel bakıştaki rolü hakkında devam eden tartışmalara katkı sunuyor. Fire’de sanatçının, yaban arısı heykellerinin yanı sıra, koreograf ve performans sanatçısı Korhan Başaran,  yönetmen ve sanatçı Osman Nuri İyem, film yapımcısı Alican Muhittin Dilege ve müzisyen Ivan Shopov işbirliği ile hazırladığı video çalışması da yer alıyor.

İnsanlığın çevreyle ilişkisi ve eylemlerinin sonuçları üzerine düşünmeye iten sergide yer alan plastik atıklarla doldurulmuş küreler, çevreye zararlı atıkların birikimini ve çevresel etkilerini temsil ederken yaban arısı kafaları ise insanların doğaya ve doğal yaşama karşı olan tahribatını simgeliyor. Fire, sanayi devriminden bu yana doğaya ve çevreye olan etkileri giderek artan insanlığın teknolojiye olan bağımlılığının doğal yaşamı nasıl etkilediğini ve bu etkinin gelecekte nasıl bir tehdit oluşturacağını ortaya koyuyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İnsan etkisinin doğal yaşamı nasıl etkilediğini ve ekolojik dengeyi nasıl bozduğunu vurgulayan sergi Fire, 6 Mayıs’a kadar Collect Gallery’de ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com