“Troyalı Kadınlar” ile mitolojik yolculuk

Benal Dikmen, 7. kişisel sergisi “Troyalı Kadınlar” ile Quick Art Space’te sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 23 Mart 2024
  • ü
  • Kültür

Mitoloji, arkeoloji ve tarih alanlarına odaklanan Benal Dikmen, 7. kişisel sergisi Troyalı Kadınlar ile geliyor. Sanatçı daha önce Çanakkale’de gerçekleşen iki solo sergisinin birleştirilerek yeniden düzenlenmiş hâli olan sergide, mitolojik anlatıları yeniden gündeme getirerek mitoloji ve çağdaş sanat arasında aracılık yapmaya devam ediyor.

Aynı zamanda akademisyenlik yapan ve resim yapmakla yazı yazmayı eşit derecede seven Benal Dikmen’in çalışmalarında bazen imge ve yazı birbirinin yerine geçiyor. Pandeminin ardından vaktini Çanakkale’de saha çalışması yaparak geçirmeye başlayan sanatçının Troyalı Kadınlar’ı “Troya efsaneleriyle dolup taşan bir şehirde Troya’ya dair yeni bir şeyler söylemek, özgün bir görselleştirme ortaya koymak mümkün mü acaba?” sorusunun ürünlerini bir araya getiriyor.

Troyalı kadınların yazgısını kadınların bakış açısından ele alan Euripides’in tragedyası gibi birincil anlatılar ve bu birincil anlatıların feminist okumalarından yola çıkan sanatçı, kadınların savaşlardaki durumunu güncel bir bakış açısıyla ele alıyor. Troyalı kadınları odağına alan Dikmen, bu durumu “Kadınların işinin ve savaşçıların mücadelesinin zorunlu olarak birbirine zıt olduğu söylenebilir. Kadınların işi yaratıcıdır, yünü ipliğe çevirirken düzensizliği düzene dönüştürür. Aynı zamanda yaşamı sürdüren, çocukların beslenmesi ve bakılması görevlerini üstlenen kadınlar tekstil üretimi ve çocuk yetiştirmeyle uğraşarak, topluluğunun gönenci ve varlığının devamı için gerekli olan işleri gerçekleştirir. Savaşçıların Truva’daki çalışmaları ise aksine yıkıcıdır. Savaşçıların savaşta ölmeleri, kadınların bu erkekleri doğurmak ve onları bebekliklerinden itibaren büyütmek için gösterdikleri özeni ortadan kaldırır.” sözleriyle açıklıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İzleyiciyi içinde olduğumuz zamanı toplumsal cinsiyet perspektifinden ele almaya çağıran Troyalı Kadınlar, 28 Nisan tarihine kadar Quick Art Space’te ziyarete açık olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com