Türkiye'nin deprem riskine karşı diri fay hatlarını haritalamak için TÜBİTAK öncülüğünde bir çalışma başlatıldı. Tüm aktif fay hatları belirlenecek ve 2025 yılında kamuoyuyla paylaşılacak. Öte yandan çalışmalar sırasında Doğu Anadolu Fayı'na bağlı yeni bir fay hattı tespit edildi.
Türkiye Deprem Tehlike Haritası güncelleniyor, bu sayede deprem riskinin daha iyi belirlenmesi amaçlandı.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle ‘Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu’ kuruldu. 100 bilim insanı ve araştırmacı, 19 ayrı noktada 128 diri fayda saha çalışmaları yürütüyor. 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminin merkez üssünde paleosismolojik araştırmalar yapılıyor. İlk aşamada Narlı fayı üzerinde iki hendek açıldı.
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yaşanan depremlerin acısını halen unutmadıklarını ve bu bağlamda geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Mandal, diri faylar veya fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli yürütülen çalışmalarla ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın güncelleneceğini’ anlattı. Mandal, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye’nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarını çıkarmış olacaklarını ve bunu bütün kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayında yapılan çalışmalarda yeni bir fay hattı keşfedildiğini ifade etti. Bu fay hattının Doğu Anadolu Fayı’na bağlı ve Narlı fayından bağımsız olarak hareket ettiğini ifade eden Sözbilir “Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada” dedi.