Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “haddinizi bilin” açıklamasından sonra haklarında soruşturma başlatılan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Arif Aras yurt dışı yasağı ve adli kontrol ile serbest bırakıldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) iktidara yönelik eleştirine bugün sert çıkmış, “Eski Türkiye’yi özlüyor da olabilirsiniz ama yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneğiyseniz iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz” demişti. TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Arif Aras hakkında soruşturmanın Erdoğan’ın açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.
Orhan Turan polis eşliğinde ifadeye götürüldü. Mehmet Ömer Arif Aras’ın evinden, Ömer Turan’ın ise iş yerinden alındığı bildirildi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Arif Aras’ın ifade Çağlayan Adliyesi’nde yapılan ifade işlemi yaklaşık 2 saat 40 dakika sürdü. Orhan Turan’ın ifade alma işlemi de sona erdi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” ve suçundan yurt dışı çıkış yasağı şartıyla adli kontrol talebi ile Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.
İfadeye elleri cebinde giden Osman Turan’ın ifade sonrası koluna polislerin girdiği görüldü.https://t.co/ZR12trmRPD https://t.co/kvaCU9eGZ9 pic.twitter.com/17wt1A703t
— velev (@velev_news) February 19, 2025
İstanbul Başsavcılığı’ndan soruşturmayla ilgili gelen açıklama şöyle:
“Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS’ın 13/02/2025 Tarihinde düzenlenen TÜSİAD genel kurulunda yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle hakkında adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlarından dolayı Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 14/02/2025 tarihinde re’sen soruşturma başlatılmış,
Eski Milletvekili Suat Kınıkoğlu’ndan (@kinikli88) TÜSİAD tepkisi:
“Yatırımcı sunumlarında bu görüntüleri kullanabilirsiniz Sn Bakan @memetsimsek“https://t.co/sm9Mps6J20 https://t.co/kvaCU9eGZ9 pic.twitter.com/AnF690wARi
— velev (@velev_news) February 19, 2025
Yapılmakta olan soruşturma sırasında, 13/02/2025 tarihinde gerçekleştirilen dernek genel kurulunda konuşma yapan TÜSİAD başkanı Orhan TURAN isimli şahsın da konuşmasında, adli merciilerce yürütülmekte olan bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine, yürütülmekte olan soruşturma kapsamında şüpheli Orhan TURHAN hakkında, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı re’sen soruşturma başlatılmasına karar verilmiş olup,
Şüpheliler Orhan TURHAN ve Mehmet Ömer Arif ARAS’ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
TÜSİAD Perşembe günü (13 Şubat 2025) İstanbul’da genel kurul toplantısı yapmıştı. Toplantıda öne çıkan ise hükümete eleştiriler oldu. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras son dönemde yaşanan gelişmelerin toplumda derin endişe yarattığını belirtti. Aras, ”Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor,” dedi.
Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel faciasını hatırlatan Aras, ”Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir” dedi. Ayrıca geçen yıl Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 9 işçinin, Soma’da ise 301 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Aras, “Kurallarımız vardır ama uymayan çoktur, yeterli denetim yoktur. Bu ölümlerin ana nedeni sistem bozukluğudur… Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir” dedi. Aras, enflasyonun nedeninin de iktidarın politikaları olduğunu belirtti.
Türkiye’nin en büyük işveren örgütü olan kurumdan seneler sonra gelen bu çıkışa ise hükümetten tepki geldi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Yargıyı yönlendirme çabaları hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı”dır dedi. Ömer Aras hakkında iktidara yönelik eleştiriler içeren konuşmasıyla ilgili soruşturma açıldı. Suçlamaya ‘yargılamayı etkilemeyi teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi yayma suçları’ gerekçe gösterildi.
TÜSİAD, Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamalar nedeniyle dün akşam sessizliğini bozdu. Türkiye’nin önde gelen iş dünyası temsilcisi, yaptığı açıklamada geri adım atmadığını ve bağımsız duruşunu koruduğunu vurguladı.
TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, derneğin temel misyonunun Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak olduğu vurgulandı. İş dünyasının ve sanayicilerin bağımsız ve tarafsız bir çatı altında birleştiği belirtilirken, ülkenin refahını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
“Doğru bildiğimiz tespit ve önerileri, demokratik kurallar çerçevesinde şeffaflıkla paylaşmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor, uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüzle ülkemizin yüksek menfaatleri için çalışıyoruz.” ifadelerine yer verilen açıklamada, kamuoyunda derneğe yönelik eleştirilerin de demokrasi kültürünün bir parçası olduğu vurgulandı.
TÜSİAD, ekonomik kalkınmanın ancak insan hakları temelli, katılımcı bir demokrasi ilkesi benimseyen hukuk devleti anlayışıyla kalıcı hale getirilebileceğini belirtti. Açıklamada, “Ülkemizi ileriye taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, en büyük sorumluluğumuzdur.” denildi.