Tahir Elçi Davası: ‘Mahkeme, olayı çözmemek için çalıştı’

Tahir Elçi Davası'nda savcılık, Elçi'nin nereden geldiği belli olmayan bir kurşun nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia ederek sanık polislerin beraatını istiyor. Mehmet Elçi, "Mahkeme heyeti olarak olayı çözmemek için çalıştınız. Beraat kararını kabul etmiyoruz” dedi.

  • ü
  • 12 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Fotoğraf: Arşiv

Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 2015’te Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin açılan davada karar duruşması başladı.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı Türkan Elçi, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, CHP milletvekilleri Aliye Timisi Ersever, Okan Konuralp, Sezgin Tanrıkulu, Sevda Erdan Kılıç, Yüksek Taşkın, Cumhur Uzun ve Sibel Suiçmez ile İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği’yle (ÖHD) birlikte sivil toplum örgütleri ve uluslararası hukuk örgütlerinin temsilcileri takip ediyor.

DAVAYI, 40’IN ÜZERİNDE BARO TAKİP EDİYOR

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erdinç Sağkan’ın da aralarında olduğu 40’ın üzerinde barodan avukatlar da duruşmada. Katılımcılar salona sığmadı, onlarca kişi ayakta kaldı.

Sanık polisler S.T. F.T. ve M.S. duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bulundukları şehirlerden katıldı. Firari sanık Uğur Yakışır ise duruşmaya gelmedi.

‘MAHKEME OLAYI ÇÖZMEMEK İÇİN ÇALIŞTI’

Bianet’ten İnanç Yıldız‘ın haberine göre; mütalaa hakkında konuşan Tahir Elçi’nin kardeşi Mehmet Elçi, “Mahkeme heyeti olarak olayı çözmemek için çalıştınız. Bunu gördük. Beraat kararını kabul etmiyoruz” dedi. Ardından söz alanlar şunları kaydetti:

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren: 9 yıla yakın süreç geçti. 4 yıl soruşturma süreci oldu ve dava açıldı. Biz sizlerden soruşturmada yapılması gerekenleri istedik ancak hepsi reddedildi. Neden peki? Bu dosya ne kadar önemliydi. Çünkü güvenlik bürokrasi tarafından çok iyi korunan bir kentte kameralar önünde Tahir Elçi katledildi.

‘BU DAVA, SİYASİ BİR SUİKASTTIR’

Dönemin başbakanı ‘Bu cinayetin üstü kapatılamayacak’ diyerek aydınlatılacağının sözünü verdi ama Tahir elçi gözaltına alınmasından bir ay sonra katledildi. Bu dava siyasi bir suikasttır. Yargı ile bu davanın kapatılacağını düşünüyoruz. Çünkü lehimize bir durum kurmadınız. Asla dosyanın aydınlatılması için cesaret gösterilmedi. Biz bu davadan adil bir kararın çıkacağını düşünmüyoruz. Bu cinayeti herkes gördü ama görmeme çabası içerisindeler. Bu mütalaa Tahir Elçi cinayetine sunulacak bir mütalaa değil. Bu cinayetin siyasi suikat diyenlerin tanık olarak dinlenmesi gerek.

‘BİR ARPA BOYU YOL İLERLEYEMEDİK’ 

Türkan Elçi vekil Avukatı Orhan Cingöz: Bir arpa boyu yol ilerleyemedik. Soruşturma yürütenler tarafsız olmalıydı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu için dinleme kararı verdiniz ama sonra savcı istediği ile vazgeçtiniz. Tarafsız olduğunuza nasıl inanalım. Delil yok deniliyor. Siz delil topladınız mı? Buraya gelen tanıkların hepsi baskı altında ifade verdiklerini söyledi.

Tahir Elçi davasını aydınlatmamak için çalışıldı. Olay yerinde Tahir Elçi cinayetini gören kameraların hepsinde görüntüler kesik. Delillerin yarısı toplantı, bu bilinçli olarak yapıldı. 9 yıl sonra elde var sıfır. Bu da mahkemeniz sayesinde oldu. Bütün taleplerimiz reddedildi. Bir tane delil toplanmamış, adil yargılamadan bahsediyorlar.

13 km yol boyunca takip edilen 2 militan yol boyunca durdurulmadı. Neden Gazi Caddesinde durduruldu. 1 yıl boyunca dinlemişler üstelik. Sokakta 2 tane istirahatçı varmış. Bunların ‘telsizleri vs. dinlesin’ dedik ama reddedildi. İki polis öldürüldü dediniz, onu da araştıralım dedik ama yapmadınız. Bu dava 20 yıl sürse de ceza alınana kadar takip edeceğiz.

‘HİÇBİR MAKAM GEREKLİ İNCELEMEYİ YAPMADI’

Avukat Gamze Yalçın: Hiçbir makam gerekli incelemeleri yapmadı. Güvenlik endişeyle olay yeri incelemesi yapılmadı. Tahir Elçi’yi vuran mermi çekirdeğine ulaşamadık. Sonra yaşam hakkının kutsallığını ihlal eden sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 4 ay sonra olay yeri incelemesi yapıldı ama bu sağlıklı bir inceleme değildi. Gerekli incelemeyi yapmayan yargı dolaylı yoldan Tahir Elçi cinayetinden sorumludur.

Etkisiz yürüten soruşturma nedeniyle Londra Üniversitesine başvurmak zorunda kaldık. Raporda Tahir Elçi cinayetinde kimlerin şüpheli olabileceği belirlendi. 3 polis hakkında iddianame hazırlandı. Soruşturma aşamasına giren bir ihbar mektubu var ama bunu araştırma gereği hissetmediniz. Neden korkuldu? Bu yanıtlanmaya muhtaçtır. Bu eksikliklerle verilecek karar toplumda adaleti tahsis etmeyecektir.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

NE OLMUŞTU?

Savcı 25 Nisan’da mahkemeye sunduğu mütalaada, ”Tahir Elçi’nin nereden geldiği tam olarak tespit edilemeyen bir kurşunla hayatını kaybettiğini” belirtmişti.

Tutuksuz yargılanan sanık üç polis hakkında ayrı ayrı beraat kararı verilmesini, firari sanık Uğur Yakışır’ın ise “iki polisi öldürdüğü, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozduğu” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com