Suikastın gölgesinde bir kadının mücadelesi: Ayşe Ateş neyi başardı?

Sinan Ateş cinayetine ilişkin dava 1 Temmuz’da başlıyor. Tehditlere, saldırılara ve tacizlere rağmen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, MHP’ye kadar uzanan cinayette tüm soru işaretlerini kamuoyunun gündeminde tutan mücadelesiyle dikkat çekiyor. Ayşe Ateş, verdiği adalet mücadelesiyle daha uzun yıllar konuşulacağa benziyor.

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ilk günden beri bu cinayetin karanlıkta kalmaması için güçlü bir adalet mücadelesi yürüttü.

Tarihler 30 Aralık 2022’yi gösteriyordu. Ankara’da bir kişiye sokak ortasında ateş açılmış, saldırgan ise kaçmıştı. O kişinin eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş olduğu ortaya çıkınca, olayın hiç de öyle basit bir cinayet olmadığı anlaşıldı. Başta sıradan bir adli olay gibi gösterilmeye çalışılan suikastte, saldırganların kimliği, kaçma süreci, kaçmalarına yardım edenlerin isimleri ortaya döküldükçe Ülkü Ocakları’nın kurumsal kimliğine ve MHP’ye kadar uzanan bir cinayeti tartışmaya başladık. Bu süreçte kuşkusuz Ayşe Ateş’in verdiği mücadele, cinayeti kamuoyunun gündeminde tutmayı ve üst düzey siyasi isimlerin bu suikasta gözlerini kapatmamasını sağladı.

Öldürülen Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ilk günden beri bu cinayetin karanlıkta kalmaması için güçlü bir adalet mücadelesi yürüttü. Tehditlere ve tacizlere maruz kalan Ateş susmadı, köşesine çekilmedi ve her partiden, her kulvardan isimlerle görüşerek cinayeti aydınlatmak için kıyasıya bir mücadele içine girdi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ayşe Ateş, altılı masanın adayı, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Kılıçdaroğlu o görüşmede, “Sinan Ateş’in hesabını beraber soracağız” dedi.

Ayşe Ateş’in bir sonraki adresi ise dönemin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’di. Basına kapalı yapılan görüşme sonrası Akşener, “Sinan Ateş’in kanını yerde bırakmayacağız” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalif isimlerle bir araya gelebilen Ayşe Ateş mücadelesine devam etti.

İDDİANAME EKSİKLİKLERİYLE KABUL EDİLDİ

Yerel seçimler sonrası ise Sinan Ateş cinayetine ilişkin soruşturma hareketlendi. 7 Mayıs 2024 tarihinde suikaste ilişkin iddianame kabul edildi. Ancak Ayşe Ateş ifadelerinin büyük bir kısmının ayıklandığı gerekçesiyle iddianameye itiraz etti. 22 kişiye “tasarlayarak öldürme” suçu yöneltilen iddianamede, cinayet sebebi de dahil olmak üzere birçok kritik bilgi yer almadı.

Oysa Ayşe Ateş, ifadesinde siyasi isimlerin de olduğunu söylüyordu:

“Benim ifademde de siyasi isimler vardı. Benim ifadem iddianamede yok. Başka ifade veren arkadaşların ifadeleri de aynı şekilde iddianameye eklenmemiş. İçi boş, uç uca eklenmiş sanki çok basit bir cinayet, alacak-verecek kavgası gibi bize servis edilen bir iddianame var ortada. Bu iddianame ya geri çevrilecek ya da biz bu iddianameyi yeniden yazdıracağız, vereceğimiz dilekçelerle, sunacağımız delillerle. Çünkü var olan şeyleri bile eklememişler, koymamışlar.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

TETİKÇİYİ KAÇIRAN ARAÇLAR ÜLKÜ OCAKLARI’NA AİT

Bu süreçte tetikçi Eray Özyağcı’yı kaçıran iki ayrı aracın Ülkü Ocakları’na ait olduğu ortaya çıktı. Eray Özyağcı, olay yerinden motosikletle kaçırıldıktan sonra Tolgahan Demirbaş’a ait bir araca bindirilerek kaçırıldı.

Serdar Öktem, Sinan Ateş cinayetini koordine etmekle suçlanan Tolgahan Demirbaş’ı evinde saklayan MHP eski Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’la

İddianameye göre, Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel daha sonra Ahmet Yiğit Yıldırım’ın makam aracı olarak kullanılan Ülkü Ocakları’na tahsisli 06 AT 5021 plakalı araçla tetikçiyi alarak önce Bolu’ya götürdü. İstanbul yoluna devam eden iki isim, daha sonra dönerek tetikçiyi Bolu’dan geri alarak İstanbul’a götürdü. Tetikçinin Bolu’ya bırakıldığı saatlerde dosyanın tutuklusu MHP’li Avukat Serdar Öktem ile Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı’nın da Bolu’ya geldikleri tespit edildi.

TETİKÇİ, MHP’Lİ VEKİLİN BABASININ EVİNDE GİZLENDİ

İlerleyen süreçte Ayşe Ateş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sinan Ateş’in katil zanlısı Eray Özyağcı’nın cinayetin ardından Bolu’da bir müddet gizlendiğini iddia etti. Ateş, cinayetten bir ay sonra MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül’ün babasının evinin neden arandığını ve yine babasının üzerine kayıtlı aracın neden Ankara’ya getirilerek parmak izi tespiti yapıldığını sordu.

Ateş, “Sinan’ın katledilmesinden yaklaşık olarak 1 ay sonra MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül’ün baba evi neden aranmıştır? Babasının üzerine kayıtlı 14 AAY 148 plakalı araç Ankara’ya getirilip parmak izi tespiti neden yapılmış, araç niçin detaylı bir şekilde incelenmiştir” dedi.

OLCAY KILAVUZ GÖREVDEN ALINDI

Yine bu süreçte eski MHP milletvekili Olcay Kılavuz’un adı çok konuşuldu. Eski Ülkü Ocakları Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın, Sinan Ateş cinayeti nedeniyle 6 Ocak’ta Olcay Kılavuz’un evinden gözaltına alındığı iddia edildi.

Yine iddiaya göre Demirbaş’ın Kılavuz’un bulunduğu evden gözaltına alındığına ilişkin tutanak kayboldu ve bu nedenle savcılık Kılavuz hakkında bir işlem yapamadı. Polislere kapıyı Kılavuz’un açtığı ve “Siz gidin, sahibiniz gelsin” diyerek gözaltı işlemine direndiği ve daha sonra ekipte yer alan bir polis memurunun da tayininin çıkarıldığı çok konuşuldu.

Sinan Ateş’in öldürülmesinde adı geçen MHP’li Olcay Kılavuz, Tolgahan Demirbaş ile telefon konuşmalarının deşifre edilmesini istedi. Kılavuz, daha sonra yalanladığı bir iktidar yanlısı gazete haberinde, aylar süren sessizliğiyle ilgili de kendisine “konuşma” talimatının verildiğini öne sürdü ve “Beni savcılık, mahkeme çağırsın. Beni dinlesinler. Bana yöneltilen soruları cevaplamaya hazırım. Bildiklerimi anlatmaya hazırım” dedi.

Olcay Kılavuz, 30 Mayıs 2024’te MHP Meclis Danışmanlığı görevinden alındı. Görevden alınmasına neden olarak ise Sinan Ateş cinayetine ilişkin verdiği röportaj gösterildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

… VE ERDOĞAN, AYŞE ATEŞ’LE GÖRÜŞTÜ

1 Temmuz’da başlayacak dava öncesi Ayşe Ateş, sürpriz bir şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Bu görüşme önerisinin CHP lideri Özgür Özel’den geldiği biliniyor. Ayşe Ateş kritik dava öncesi Erdoğan ve Özel’in yanı sıra Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüştü ve duruşmaya destek çağrısı yaptı.

Bu süreçte Ayşe Ateş, MHP’li isimlerin de hedefi oldu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın Sinan Ateş davası hakkında, “Solcu basın tarafından MHP’yi töhmet altında bırakmak, partimize zarar vermek, aleyhimizde algı oluşturmak için kullanılmaktadır” şeklindeki sözlerine Ayşe Ateş, “Kuru laf kalabalığı diyorum. Dosyayı açıp okumadıysa mahkemeye gelsin, kimin adı var, kimin adı yok orada görür” yanıtını verdi.

ÖLÜM TEHDİTLERİ, TACİZ…

Yine kısa bir süre önce Ayşe Ateş ve Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş ölüm tehditleri aldıklarını açıkladılar. Gazeteci Fatih Altaylı’nın YouTube’daki programına katılan Ayşe Ateş, “Kapılar arkasında Ayşe Ateş cinayeti planlanıyor. Konuşulmaya başlanmış. İçişleri Bakanlığı’na koruma başvurusunda bulundum. Sayın Cumhurbaşkanım size sesleniyorum. Beni de öldürecekler” diyerek çağrıda bulundu.

Ölüm tehditleri alan Ayşe Ateş’e 24 Mayıs tarihinde iki silahlı koruma verildi.

Daha sonra Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş iki araçla takip edildiğini söyleyerek şikayetçi oldu. Selma Ateş’i takip eden kişiler Bursa Ülkü Ocakları İl Başkan yardımcıları çıktı.

Yine de aileye yönelik saldırılar, tehditler durmadı. Hatta bu saldırılar tacize kadar vardı.

“Milliyetçi Köken” isimli bir sosyal medya kullanıcısı Kemal Sunal’ın “Bombacı Mülayim” filminden bir sahneyi “Biliyor muydunuz? Ayşe Ateş İYİ Parti’den bedava para alıyor. Sizce karşılığında ne yapıyor? A) MHP karala görevi B) Estetik C) Yalan konuşma uzmanlığı” notuyla paylaştı.

Ayşe Ateş’in buna tepkisi sert oldu: “Yeter ulan, yeter! Sabahtan beri ağlıyorum, yeter! Yeter artık! Ne istiyorsunuz bizden? Kocası için adalet arayan bir kadının namusuna dil uzatacak kadar neden alçalıyorsunuz?”

Şimdi gözler 1 Temmuz’da yapılacak duruşmaya çevrildi. Ayşe Ateş ilk duruşma öncesi sosyal medya hesabından açıklama yaparak adalet talebini yineledi.

Ateş, “Hiç kimsenin adalet mücadelemizi lekelemesine, sulandırmasına; berrak suyu bulandırmasına müsaade etmeyeceğimizi kamuoyuna ilan ederiz” dedi.

Ayşe Ateş, katledilen eşinin cinayetinin aydınlatılması için verdiği mücadele ile daha uzun yıllar konuşulacağa benziyor…

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com