RTÜK’ten ‘yumuşatıcı’ açıklaması: Reklamları daha sıkı denetleyeceğiz

RTÜK, televizyon kanallarının reklam sürelerine ve ürün yerleştirmede belirlenen kuralara uymadığını belirterek, "Üst Kurulumuz, reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı almıştır." denildi.

  • ü
  • 23 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar dizileri güncel tartışmaların odak noktasında.

Show TV’de ekranlara gelen ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisinde temizlik deterjanı ve yumuşatıcı ürünleri için “aşırı vurgu yapıldığı” gerekçesiyle kanala RTÜK tarafından yüzde 2 para cezası kesildi. Cezaya sosyal medya üzerinden eleştirilerin artması üzerine RTÜK bir açıklama yaptı.

RTÜK açıklamasında, tüm uyarılarına rağmen devam eden ihlaller nedeniyle reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı alındığı belirtildi.

RTÜK’ten yapılan açıklamada, son dönemdeki incelemelerde ticari iletişim yayınlarının hem içeriği hem de süreleriyle ilgili mevzuatta yer alan hükümlerin ihlal edildiğinin görüldüğü kaydedildi.

Televizyon kanallarının reklamlarla ilgili gerekli hassasiyeti göstermediği ifade edilen açıklama, yayınlarda 1 saatlik zaman diliminde yayınlanabilecek azami reklam süresinin 12 dakika olduğu belirtildi. Bazı kanalların buna uymadığı iddia edilen açıklama, reklam yayınları esnasında ses seviyelerinin artırılması ve gizli reklam uygulaması gibi ihlallerin de tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada, “Ürün yerleştirme uygulamaları ise kanunun izin verdiği şekilde yapılmamaktadır. Ürün yerleştirme uygulamalarında, medya hizmet sağlayıcıların editöryal bağımsızlığına müdahale edildiği, ürün veya hizmetlerin kiralanması veya satın alınmasının doğrudan teşvik edildiği ve ürüne aşırı vurgu yapıldığı belirlenmiştir. Bu tespitlerin ardından Üst Kurulumuz, reklamlarla ilgili daha sıkı denetim süreci başlatma kararı almıştır.

Yukarıda bahsedilen temel kurallara uygun hareket edilmesi tüm yayıncılarımızın kendi menfaatine olacaktır. Aksi halde 6112 sayılı Kanundan kaynaklanan yaptırım gücümüzü çekinmeden kullanacağımızı açıkça ilan ediyoruz.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com