Prof. Özener: Belki 10 saniye sonra, Marmara’da 7’nin üzerinde deprem yaşayacağız

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Özener, Marmara'da beklenen depreme dikkati çekti, "7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık" dedi.

  • ü
  • 07 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Kandilli Rasathanesi (KRDAE) Müdürü Prof. Haluk Dr. Özener

Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, yaralar henüz sarılmamışken uzmanlardan korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Marmara Denizi’nde sismik bir boşluk olduğunu vurgulayan Kandilli Rasathanesi (KRDAE) Müdürü Prof. Haluk Dr. Özener, “Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu coğrafyada 7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde değerlendirme toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Özener’in başkanlığında, 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgedeki hareketliliğin değerlendirildiği toplantıya, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ile KRDAE Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya Eken katıldı. Toplantıda 11 ili etkileyen depremin ardından geçen bir yıllık gelişmeler anlatılırken, beklenen İstanbul Depremi hakkında da bilgiler verildi.

123 YILDA OLAN DEPREM 1 YILDA OLDU

DHA’nın aktardığına göre0 1900 yılından 6 Şubat depremlerinden bir gün öncesine kadar olan 4’ten büyük deprem sayısının 672 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haluk Özener, yine bu bölgede 1900 yılından 6 Şubat tarihine kadar olan deprem toplam sayısına bakıldığında bu rakamda yaklaşık 40 bin civarında olduğunu belirtti ve “123 yılda olan deprem sayısını 6 Şubat depremlerinden sonra kaydettik.” şeklinde konuştu.

GÜNDE 50 DEPREM

Deprem bölgesinde sismik aktivitelerin bir süre daha devam edebileceğinin altını çizen Haluk Özener, “Bölgede 6 Şubattan itibaren haftalık 4 bin deprem; artçı deprem sayısı bugün geldiğimiz noktada 300-350 civarına düşüyor. Yani günlük 50 civarında depremimiz var. Bu depremler bir süre daha devam edecek. 48 tane 5 ile 5.9 arasında, 3 tanede 6 ile 6.9 arasında artçı şokumuz, depremimiz var” ifadelerini kullandı.

‘7’NİN ÜZERİNDE DEPREM YAŞAYACAĞIMIZ ÇOK AÇIK’

Deprem tekrarlama aralıklarının bölgeden bölgeye değiştiğini ve aynı olmadığını belirten Prof. Dr. Özener, Marmara Bölgesi’nde beklenen depreme ilişkin ise şunları söyledi:

“Kuzey Anadolu fayı, Erzincan’da 1939’da kırılmaya başlayarak depremler batıya doğru göç ediyor. En son 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremleri var ve bunlar da Hersek deltasına kadar kırıldığı bilim insanları tarafından ifade ediliyor. Ve Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 3 parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii ki bir soru işareti ama bu coğrafyada 7’nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Dolayısıyla kimi hocamıza göre bu deprem çok yakın belki 1-2 yıl içinde olacak, kimine göre 30 yıl daha olmayabilir, kimine göre de 50 yıl olmayabilir. Ama şunu biliyoruz ki burada bir deprem olacak. Biz daha çok ne zaman olacağına değil, biz ne kadar hazırız ona bakmamız lazım. Dolayısıyla da bunun çarelerini aramamız lazım.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘BELKİ 10 SANİYE SONRA OLABİLİR…’

Marmara’da 250 yıllık periyotlardan bahsediliyor. Artı, eksi 25-30 yıl farklar veren bilimsel çalışmalar var. Baktığınız zaman aslında bu Marmara depremi çok çok uzakta değil. Yani önümüzde bir 100 yıl daha yok. Belki 10 saniye sonra da bu depremle karşılaşabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir. Bunu zamana bağlamanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bunu bilim insanları bizler tartışalım ama vatandaş, sizler lütfen bunu tartışmayın. Yarın deprem olacakmış gibi psikolojinizi bozmayın ama olabildiğince hazır olun.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com