Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Meclis görüşmesi ertelendi

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi ekim ayına ertelendi. Şu ana kadar yapılan oylamayla kanun teklifinin birinci bölümü kabul edilmişti. Kanun tasarısına itiraz eden öğretmen örgütlerinin Meclis önünde başlattığı eylem ise sürüyor.

  • ü
  • 16 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, ekim ayına ertelendi. Tartışılan kanun teklifinin 22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul’da oylanarak kabul edilmiş, diğer görüşmeler için bugüne tarih verilmişti ancak görüşmeler Meclis tatili sonrasına, ekim ayına ertelendi. Kanun teklifinde öne çıkanlar şöyle:

– Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek,
– Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak,
– 3 yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere 1 yıl süreyle yer değiştiremeyecek,
– Kabul edilen önergeyle, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınanlara yapılacak ödemede esas alınacak gösterge rakamı 18 bin 650’den 23 bin 310’a yükseltildi,
– Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Milli Eğitim Akademisince başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara “başöğretmen” unvanı verilecek.

ÖZEL İHTİSAS MESLEĞİ OLARAK TANIMLANIYOR

Kabul edilen maddelere göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor.

Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.

BAKANLIK BELİRLEYECEK

Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak niteliklerle öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenecek.

Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitiminin içeriği, süresi ve hazırlık eğitimine ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ÖĞRETMENLER İTİRAZ EDİYOR: SALDIRI YASASIDIR

Öğretmenler ve örgütlerinin sözkonusu yasaya karşı Meclis önünde başlattığı ‘eğitim nöbeti’ ise sürüyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu ‘saldırı yasası’ olarak tanımlamış ve  bu saldırıya geçit vermeyeceklerini söylemişti:

“AKP iktidarının ne öğretmene ne de öğrenciye verebileceği tek bir söz kaldı. ÖMK de bunu bir kez daha göstermiş oldu. AKP iktidarı, öğretmenlere saldırıyor. AKP iktidarının yasalarına, kanunlarına, meclise getirdiği önergelere ses çıkarmazsak bu çarkın altında ezilmeye devam edeceğiz. Buna artık dur deme zamanı geldi.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com