Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e verilen soru önergesinde, Türkiye’de okul çağında olan ve son 5 yılda okula gitmeyen çocuk sayısının kaç olduğu soruldu. CHP'li Emre; eğitimde fırsat eşitsizliğine, bilim dışı eğitim programlarına ve atanamayan öğretmenlere de dikkat çekti.
Türkiye’de yükseköğretim hariç örgün eğitim kapsamında 19 milyon 904 bin 679 öğrenci bulunuyor. Ancak kaç çocuğun örgün eğitimden uzak olduğuna ve bu çocukların ne yaptıklarına ilişkin net bir veri bulunmuyor.
Türkiye’de okul çağında olan ve son 5 yılda okula gitmeyen öğrenci sayısının kaç olduğunu CHP Milletvekili Zeynel Emre, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.
Emre, Türkiye’de 15-29 yaş grubunda bulunan ve ne eğitimde ne istihdamda yer alan gençlerin oranının yüzde 28,7’ye ulaştığını kaydetti.
Emre, erkek çocukların yüzde 76,2’sinin, kız çocuklarının yüzde 79,6’sının ancak ortaöğretimi tamamlayabildiği; ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimdeki her 100 çocuktan 9’unun okulu terk ettiği; 5 yaş grubunda 219 bin, 6-9 yaş grubunda 222 bin, 10-13 yaş grubunda 236 bin ve 14-17 yaş grubunda ise 524 bin olmak üzere toplam 1 milyon 201 çocuğun okula kayıt olmadığı bilgisini paylaştı.
“AKP iktidarı döneminde eğitimde fırsat eşitsizliğinden bilim dışı eğitim programlarına, atanamayan yüz binlerce öğretmene kadar çığ gibi büyüyen sorunlar, ne yazık ki ülkemizin istikbali açısından ciddi kaygılara yol açmaktadır” diyen CHP’li Emre, Bakan Tekin’in yanıtlaması istemiyle önergesinde şu sorulara yer verdi:
Bu haberler de ilginizi çekebilir: