Mazlum-Der yıllar sonra zülfüyare dokundu: ‘Af müjdesi veren resmi ve gölge adalet bakanlarına söyleyin…’

Bir dönem Türkiye'deki insan hakları ihlallerinde öncü kurumlardan biri olan Mazlum-Der, son yıllarda iktidar gölgesinde sessiz kalmayı tercih etmişti. Dernek, İstanbul'da bir polisin öldürüldüğü olay sonrası açıklamasında 'af' göndermesinde bulunarak MHP'nin AKP'deki ortaklığına dikkat çekti.

  • ü
  • 24 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul Ümraniye’de polis memuru Şeyda Yılmaz’ın hayatını kaybettiği saldırı sonrası gözaltına alınan şüpheli Yunus Emre Geçti, çöp poşeti giydirilerek emniyetin hayvan sevk aracına bindirildi.

Daha sonra kameraların önünde darp edilerek adliyeye sevk edilen şüpheliye yönelik muameleye muhafazakar camianın insan haları kurumu olarak bilinen Mazlum-Der de tepki gösterdi.

MHP’YE “AF” TEPKİSİ

Mazlum Der Genel Başkanı Kaya Kartal, 9. Yargı Paketi’ne dikkat çekip, daha önce çıkarılan ‘örtülü af’ları hatırlattı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın “9. Yargı Paketinde mükerrer (tekrar eden) suçlar için de koşullu salıverme getiriyor. İkinci defa tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olanlar, süreli hapis cezasında 3/4 nün infaz kurumunda iyi halli olarak infaz edilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanabilecek” paylaşımını alıntılayan Kartal muhalefeti de bu konuda eleştirdi.

Mazlum Der Genel Başkanı Kartal, şu ifadeleri kullandı: “Değerli kamuoyu, Çöp poşetli gösterilerle tatmin olmaya devam ederseniz daha çok yanıl(tıl)ırsınız. Tekrar tekrar suç işleyen adli mahpuslara yönelik örtülü af müjdesi veren resmi ve gölge Adalet Bakanlarına söyleyin ne söyleyecekseniz. 8-10 yıldır iki yılda bir çıkardıkları bu tür infaz ya da denetimli serbestlik oyunları ile infazsız ceza sistemi yarattılar…”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bir dönem Türkiye’deki insan hakları ihlallerinde en öncü kurumlardan biri olan Mazlum-Der, 2017’de kayyum atanarak olağanüstü kongreye götürülmüştü. Dernek merkezi usulsüz şekilde İstanbul’da taşınırken, o dönem başkanlık koltuğunda oturan Ahmet Faruk Ünsal ve birçok il yönetimi de düşürülmüştü. Bu tarihten sonra iktidar destekçisi bir çizgiye oturan Mazlum-Der, özellikle 15 Temmuz sonra Gülen cemaatine yönelik tasfiyeler başta olmak üzere, ülkedeki pek çok hak ihlaline sessiz kalmakla, pek çok yerde de “desteklemekle” suçlanmıştı. Dernek, geçmişte Ahmet Faruk Ünsal, Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi Türkiye insan hakları mücadelesinde öne çıkmış birçok ismi başkan yapmıştı.

‘SUÇLA MÜCADELE SUÇ İŞLENEREK YÜRÜTÜLMEZ’

Öte yandan Mazlum Der de konuya ilişkin açıklama yaparak, olayın açık şekilde işkence ve kötü muamele yasağının ihlali niteliği taşıdığına dikkat çekti.

Mazlum Der’in açıklaması şöyle:

“Suçla mücadele suç işlenerek yürütülemez!

Hukuka her koşulda riayet edilmelidir!

İstanbul Ümraniye’de motosiklet hırsızlığı suçundan yakalanan şüphelinin, karakoldan kaçmasının hemen ardından yeniden yakalanması sırasında yaşanan arbedede bir polis memurunun silahını ele geçirerek bir kadın polis memurunu öldürdüğü iddiasına dayanan elim olay basına yansımıştır. Bu vesileyle, olay esnasında vefat eden polis memurunun ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı dileriz.

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLDİ’

Çok sayıda suç kaydı bulunduğu ifade edilen 19 yaşındaki şüphelinin, vücudunun bir kısmı çıplak olacak şekilde, çöp poşeti giydirilmiş olarak ve üzerinde hayvan nakil aracı yazısı bulunan bir aracın bagajına atılmak suretiyle emniyetten çıkarılması apaçık bir suçtur. İşkence ve kötü muamele yasağının ihlali niteliği de taşıyan bu suçun görüntülerinin mesaj kaygısı ile topluma sunulması vahimdir. Suçla mücadele suç işlenerek, işkence ve kötü muameleyi normalleştirerek yürütülemez. Ceza ve infaz dengesini bozanların, örtülü aflarla adli suçlar yönünden infazsız ceza sistemi inşa edenlerin bu görüntüler üzerinden sorumluluklarını üzerilerinden atmalarına müsaade edilmemelidir.

MAZLUMDER olarak; Devleti, kurumları ve memurları kanunlarda gösterilen ahitlerine sadakate davet eder, bu suça karışan ve göz yuman kamu personeli hakkında soruşturma yürütülmesi gerektiğini hatırlatırız.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com