Marine Le Pen ‘zimmete geçirme’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor

Marine Le Pen, AB fonlarına zimmetine geçirme suçlamasıyla yargılanıyor. Fransa'da 2027 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olması beklenen faşist siyasetçi Le Pen, 'zimmet' davasında suçlu bulunursa kamu görevinden 10 sene boyunca men edilebilir.

  • ü
  • 30 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Fransa’da faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, beraberindeki 26 sanıkla birlikte bugün başkent Paris’te ceza mahkemesinin karşısına çıkacak.

27 sanık ve RN, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmete geçirme iddiasıyla yargılanıyor. Yaklaşık 10 yıl önce başlayan soruşturma sürecinin ardından başlayan davada, Le Pen’in kamu görevinden 10 yıl boyunca men edilme ihtimali bulunuyor. Daha önce de mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile seçimlerde karşı karşıya gelen Marine Le Pen’in 2027 yılında yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde de aday olması bekleniyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Le Pen ise yöneltilen suçlamaları reddediyor. Parti yetkilileri ve çalışanları, eski milletvekilleri ve vekil asistanları, AB’nin meclis çalışmaları için sağlanan fonları o dönemde ‘Ulusal Cephe’ adını taşıyan RN için çalışan kişilere ödeme yapmak için kullanmakla suçlanıyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) bu durumun yarattığı zararın 3,5 milyon euro (yaklaşık 133 milyon lira) olduğunu ifade ediyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Sanıklar, davada suçlu bulunmaları halinde 10 yıla kadar hapis cezası ve 1 milyon euro adli para cezası alabilir. Bunun yanı sıra, davaya konu olan dönemde seçilmiş yetkili olan Le Pen gibi isimler 10 yıl boyunca kamu hizmetinde bulunmaktan men edilebilir. O dönemde seçilmiş yetkili konumunda olmayanlar için ise bu süre en fazla 5 sene olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com