Macron, Fransa’nın yeni başbakanı olarak Barnier’i atadı

Fransa'da siyasi çıkmazla sonuçlanan parlamento seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Macron kararını duyurdu. Macron, seçimi kazanan sol ittifakın adayı yerine eski bakan Michel Barnier'i siyasi geleneklere aykırı olarak yeni başbakan olarak atadı.

  • ü
  • 05 Eylül 2024
  • ü
  • Dünya

Erken parlamento seçimlerinin ikinci turundan iki ay sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’i Fransa’nın yeni başbakanı olarak atadı.

Fransa Anayasası’na göre, cumhurbaşkanının istediği kişiyi başbakan atama yetkisi bulunuyor ancak siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor. Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmişti.

BARNİER’İN GÜVENLİK OYLAMASINDAN GEÇMESİ GEREK

Barnier, iki kez Avrupa Komisyonu’nda Fransa’yı temsil etti. 2016-2021 yılları arasında Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi olarak görev aldı. Barnier’in, Fransa parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis’te yapılacak bir güvensizlik oylamasından geçmesi gerekecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

NE OLMUŞTU?

Macron, 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağın galip gelmesinin ardından siyaset arenasına “netlik” kazandırmak için Ulusal Meclisi feshederek erken genel seçime gitme kararı almıştı.

Solcu Yeni Halk Cephesi’nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu çıkarmıştı.

Macron, ülkesinin ev sahipliği yaptığı 2024 Paris Olimpiyatları boyunca yeni bir başbakan atamayacağını bildirmiş ve istifasını sunan Gabriel Attal hükümetinin bir süre daha görevde kalmasını istemişti.

Olimpiyat Oyunları boyunca askıya aldığı müzakereleri 23 Ağustos’ta başlatan Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve müzakereleri sürdüreceğini bildirmişti.​​​​​​​

Fransa’da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclisin en büyük siyasi grubunu 193 milletvekili ile NFP ve bağlantılılar oluştururken onu 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları izliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com