Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Bylock kullanımı, Bank Asya hesabı bulunması, sendika üyeliği gibi gerekçelerle hapis cezası verilen Yüksel Yalçınkaya için verdiği 'hak ihlali' kararı sonrası yeniden görülen davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM'in bağlayıcı olan kararına uymadı.
Uluslararası hukukta suç sayılmayan eylemlerinden dolayı meslekten atılan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkındaki yeniden yargılama bugün (12 Eylül 2024) Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Davada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Yalçınkaya’nın başvurusunda ByLock kullanımı, sendika ve dernek üyeliği, Bank Asya’ya para yatırma gibi suçlamaları hukuka aykırı bularak hak ihlali tespit ettiği karara uyulup uyulmayacağı merak konusu olmuştu.
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararını yok sayarak, ‘Suç yok’ denilen fiilleri ve tanıkların lehte beyanlarına rağmen Yüksel Yalçınkaya‘yı yeniden mahkum etti.
Kayseri’deki yerel mahkemenin kararına ilişkin bir paylaşım yapan CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Taşkın şu ifadeleri kullandı: “Anlaşılan kendilerini “Devlet” olarak görenler AİHM Yalçınkaya Kararını görmezden gelmeyi tercih etmişler. Oysa AİHM Kararı uygulansaydı KHK’lıların yaşadıkları hukuksuzlukların kısmen de olsa telafisi mümkün olacaktı. Birileri AYM 90’ı ve AİHM kararlarını tanımayabilir. Bizler hukukun ve adaletin yanında olmaya devam edeceğiz.”
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, iktidarın talimatıyla alındığını belirttiği karara sert tepki gösterdi:
“Kayseri 2. ACM mahkemesi de AİHM kararını çiğnemiş. Ne anayasa ne AİHS tanıyorlar!
Yüksel Yalçınkaya ismi tarihe hakkın timsali olarak geçecektir.
Kararı tanımıyoruz!
Bu karar iktidarın talimatıyla alınmıştır, hakkı hukuku ayaklar altına alan bu kararı tanımıyoruz.”
DEM Parti 28. Dönem İzmir Milletvekili İbrahim Akın konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“#Yalçınkaya davası, #Demirtaş ve #Kavala kararları özelinde hukuku ve anayasayı yok sayan yargının hukuk zeminine dönüp dönmeyeceğini görmek açısından çok önemliydi.
Kayseri ACM, #12Eylül’ün yıldönümünde verdiği kararla darbe hukuku tercihini bir kez daha tescil etti.
Onlar darbecilikte ısrar ediyorlar, bizler de #demokrasi mücadalesinde ısrar edeceğiz!”
Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Gizay Dulkadir, “Kayseri 2. ACM, AİHM Büyük Dairesi tarafından verilen kararı tanımıyor!” diyerek şunları söyledi:
“İnanılmaz bir had ve hukuk bilmezlikle karşı karşıyayız! Anayasal düzene karşı çıktığı için insanları “yargıladığını” iddia edenler eliyle, Anayasa yok sayılıyor. Bu bir hukuk skandalıdır ve AİHM’nin derhal bu skandala karşı tepki göstermesi gerekmektedir!”
Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses de Yalçınkaya kararına tepki gösterdi. Şenses, “Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi bugün görülen yeniden yargılama duruşmasında AİHM Büyük Dairesi’nin Yalçınkaya/Türkiye (15669/20) kararını tanımayarak sanık Yüksel Yalçınkaya hakkında yeniden aynı mahkumiyet hükmünü vermiş. Bugünden sonra Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’yla birlikte artık Yüksel Yalçınkaya’nın da adını anacağız. AİHM kararlarına ve dolayısıyla Anayasa’nın 90. maddesine uyulmayan bir ülkede hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Hepimize geçmiş olsun.” ifadelerini kullandı.
Avukat Abdurrahman Karabulut ise, “Bu ülke’de artık suçları savcı ve hâkimler işliyor. Kayseri ağır ceza mahkemesi AİHM kararına rağmen Yalçınkaya’ya yine aynı cezayı verdi. Mahkeme heyeti Anayasa 90. maddesine açıkça ihlal ederek AİHM kararını yerine getirmemekle anayasal suç işlemiştir.” dedi.
Avukat Hakan Kaplankaya da, “Hukuka uygun karar veren bir Mahkeme böyle bir karar alamaz. Ancak sorun tüm yargının sorunu. Bu durumda, yerel mahkeme yanlışlarla dolu fakat baskın tutumu değiştirme görevini üzerine almadı ve topu yüksek yargıya attı. Bugüne kadar kararı görmezden gelen Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi artık bir karar vermek zorunda.” değerlendirmesi yaptı.
Yeni Asya Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, AYM Başkanı Kadir Özkaya’nın dün yaptığı açıklamalara rağmen bu kararın çıkmasındaki ısrara dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Yalçınkaya davasında Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin AİHM kararını hiçe sayarak hukuksuzluk ısrarını sürdürmesi, bu kara dönemin yeni bir utanç sayfası olarak kayıtlara geçti. Bu kararın, AYM Başkanının ‘İnanıyoruz ki zulm ile abad olanın ahiri berbat olacak. Bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür, hesabı bizden sorulur. Bir gün bize de sıranın geleceğini unutmayalım’ uyarılarından hemen sonra verilmesi, skandalı daha da katmerledi. Yazıklar olsun!”
Duruşma öncesi birçok siyasi parti ve insan hakları kuruluşu da davayı takip edeceğini duyurmuştu. KHK Platformları Birliği de “Bu karar hem KHK’lılar hem de cebir şiddet unsuru olmadan örgüt üyeliğinden ceza verilenler için emsal bir karardır. Yeniden yargılaması başlayan Yüksel Yalçınkaya’nın 12 Eylül’de yapılacak 2.duruşmasına bütün siyasi parti temsilcileri, basın mensupları, STK’lar, hukukçular, kısacası vicdanı olan tüm hak savunucularını mahkemeye davet ediyoruz” açıklamasıyla dava için çağrıda bulunmuştu.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Liberal Parti’den yapılan açıklamada “15 Temmuz yargılamaları doğrultusunda, #AİHM tarafından ihlal kararı verilen ve emsal niteliği taşıyan Yüksel Yalçınkaya’nın, Kayseri’de yeniden görülmeye devam edilmekte olan davasının duruşmasına, insan hakları ve hukuk devleti güvencesiyle, Liberal Parti olarak müşahitlik edeceğiz. Adaletin gereği olarak; demokrasi, insan hak ve özgürlükleri kapsamında, her bireyin mağduriyetinin giderilmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız” denildi.
Yeşil Sol Parti’den yapılan açıklamada ise Yalçınkaya davasının emsal niteliğinde olduğu vurgulanarak, “AİHM Kararı gereğince yeniden görülecek olan Yüksel Yalçınkaya davası, Türkiye yargı sistemi için sınav niteliğindedir” denildi. Açıklamada partinin bir heyetle hazır olacağı vurgulanırken, “AİHM kararları doğrultusunda tüm yurttaşlar için hukuka uygun adil bir yargılama gerçekleştirilmelidir” denildi.
Büyük duruşma öncesi Kayseri’den ilk röportaj. #YükselYalçınkaya duruşması kararı bu topraklarda hatta dışında herkesi çok yakından ilgilendiriyor.
Lütfen hassasiyet gösterelim; Yaşanabilir bir Türkiye için!@gkursun #KayseriYalçınkaya pic.twitter.com/Jf6qNFkWET
— Sırrı Er (@konusmasanati) September 12, 2024
Duruşma öncesi gazeteci Sırrı Er’in sosyal medya hesabında açıklamalar yapan ceza hukukçusu Günal Kurşun, davanın Türkiye’deki tüm davalar için emsal niteliğini olduğunu söyledi. Kurşun, “Bugün karar çıkmasını beklemiyoruz. Ancak Türkiye’nin hukuk devleti olmasına adına kat edeceği mesafe adına çok önemli bir dava” dedi. AİHM’in verdiği Yüksel Yalçınkaya davasında verilen kararın 15 Temmuz sonrası yapılan bütün yargılamaları ilgilendirdiğini kaydeden Kurşun, “Sadece siyasi yargılamalarla ilgili değil. Türkiye yargısı hakkında önemli tespitler yapıldı AİHM’in kararında. Yalçınkaya kararının Türk yargısında çok önemli etkiler doğurmasını bekliyoruz” dedi.