DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, AİHM'in ByLock programını kullanmak, sendika ve dernek üyeliği ile Bank Aska hesabının bulunması gibi sebeplerle tutukluluk için verdiği 'hak ihlali' dediği Yüksel Yalçınkaya kararının devam eden yargılamalar ile 'kesinleşmiş kararlarda dahi' uygulanması çağrısında bulundu.
DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 9. Yargı Paketi görüşmelerinin başlaması nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin fiilen bir hukuk devleti olmadığını söyledi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının dahi uygulanmadığını anlatan Yeneroğlu, AİHM’in Yüksel Yalçınkaya kararı için de dikkat çekici ifadeler kullandı.
KHK ihraçlarını ‘zulüm’ olarak niteleyen Yeneroğlu, “Toplumun kanayan yaralarından KHK dramını görmelerini ve devam eden korkunç adaletsizliklere çözüm de beklemek gerçekçi değil gibi gözükse de er geç bu zulüm bitecek. KHK zulmünü görmeyen yargı paketine yargı paketi denmez. Bu kötülüklere dur denmediği sürece hukuk devleti iddiası boş laftır” ifadelerini kullandı.
AİHM’in Yüksel Yalçınkaya kararının uygulanmamasını da eleştiren Yeneroğlu, “Benzer şekilde, AİHM kararlarının tamamının gereklerini yerine getirilmesi gerekiyor ama yapmıyorlar. Yalçınkaya kararı devam eden tüm yargılamalarda ve kesinleştirilmiş kararlarda dahi uygulanması gerekiyor ama erteliyorlar maalesef” dedi.
Toplumun kanayan yaralarından KHK dramına artık son verilmesi gerekiyor. KHK sorununu çözmeyen bir pakete yargı paketi denmez.
Yalçınkaya kararının devam eden tüm yargılamalarda ve kesinleştirilmiş kararlarda uygulanması gerekiyor.https://t.co/OdyNXPngSG
— Mustafa Yeneroğlu (@myeneroglu) July 11, 2024
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), KHK ile meslekten atılan ve tutuklanarak cezaevine gönderilen öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkında ihlal kararı vermişti. AİHM kararında, ByLock haberleşme programının kullanılması, Bank Asya hesabının bulunması ve hesap hareketliliği, dernek ve sendika üyeliği gibi gerekçelerle tutukluluğun hak ihlali olduğuna karar vererek Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti. Ancak AİHM’in açık kararına rağmen Türkiye’deki yargılamalarda hala dikkate alınmıyor. ByLock ve diğer gerekçelerle gözaltı, tutuklama ve diğer yargılamalar devam ediyor.