Haşim Kılıç’tan Can Atalay yorumu: AYM, ihlal kararı verse bile geri dönemez

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, TBMM’de milletvekilliği düşürülen Can Atalay’ın AYM’ye başvurması halinde yeniden hak ihlali kararı verileceğini ancak bir şey değişmeyeceğini söyledi.

  • ü
  • 31 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında iki kez “hak ihlali”kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan hüküm Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okundu.

Karar birçok kesimde tepkiyle karşılanırken eski AYM Başkanı Haşim Kılıç, Atalay’ın avukatlarının başvurması halinde AYM’nin yeniden ihlal kararı vereceğini, ancak yine de ‘bir şey’ değişmeyeceğini söyledi.

Medyascope’a konuşan Kılıç, Atalay hakkında milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik karara karşı AYM ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gidilebileceğini söyledi. Başvuru sonrası AYM tarafından “ihlal” kararı çıkması durumunda kararın uygulanamayacağını anlattı:

‘AYM İHLAL VERSE DE SONUCU OLMAYACAK’

“Şu an söylenecek bir şey yok, milletvekilliği düştü. Bu bir karar değil, bu bir okuma. Bunun için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacaklardır. ‘Benim milletvekilliğim haksız yere düşürüldü’ şeklinde başvuru yapılabilir. Bu konuda itiraz hakları var. AYM’ye itiraz edebilirler. Başvuru sonrası mahkeme büyük ihtimal ihlal kararı verecek ama sonucu olmayacak. Sonuç ihlal olsa da geçerli olmayacak, karar uygulanamayacak. İhlal kararı verilse bile geri dönemez. Çünkü hükümlü, serbest değil.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

‘ARTIK TEK YOLU KALDI O DA AİHM’E GİTMEK’

Örneğin daha önce Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu için de benzer durum vardı. Ancak o kişi dışarıda olduğu için onun kararı uygulandı. Yani yeniden milletvekilliğe dönmüş oldu. Can Atalay’ın şu an yapacağı bir şey kalmadığı için AİHM’e gidebilir. Mahkeme direniyor. Onu tahliye edecek olan yer 13. Ağır Ceza Mahkemesi. O tahliye etmediğine göre artık yapacak bir şey yok. Artık tek yolu kaldı, o da AİHM’e müracaat etmek.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com