Batman Cezaevi’nde ‘halay’a hücre cezası

Batman Cezaevi'nde 15 kişiye Kürtçe halay çektikleri gerekçesiyle 15 gün hücre cezası verildi. DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, cezayı Meclis'e taşıyarak Adalet Bakanı'na soru önergesi verdi.

  • ü
  • 04 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken kişileri hedef alan gözaltı ve tutuklamalar gündemdeki yerini korurken, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde de 15 kişiye ıslık ve alkışlar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasından 15 günlük hücre cezası verildi. Ceza kararında, söz konusu 15 kişinin “halay çektikleri”, “ıslık çaldıkları” ve “halay bitiminde alkış tutukları” tespitine yer verildi.

YAZILI SAVUNMA YAPTILAR

Hücre cezası verilen İbrahim Biçecek, Erdal Doğan, İshan Kaya, Kasım Daşçı, Mehmet Emin Özer, Nurettin Dayan, Mehmet Emin Çam, Murat Güngür, Ahmet Erol, Mehmet Şirin Ari, Sait Özer, Şehmus Sevdinoğlu, Cengiz Elçi, Abdulkerim Erdoğan ve Dıldar Sol, suçlamalara karşı yazılı savunma yaptı. Savunmada, halay çektiklerinin doğru olduğu, şarkı eşliğinde yöresel halaylarını çektikleri, birçok defa bahçede halay çektikleri, zaman geçirmek için şarkıları söyledikleri, bu şarkıların yöresel halay şarkları olduğu, halay sonunda tuttukları alkışın da tamamen doğal ve her kültürde olan bir durum olduğu belirtildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Savunma sonrası Cezaevi İdaresi Disiplin Kurulu verdiği kararda, halaya dair kamera kayıtları olduğunu belirterek tutukluların verdikleri ifadelerin “kendilerini aklamaya yönelik bir ifade olduğu” ileri sürüldü.

Kararda, “(…) yapmış oldukları eylemin ceza infaz kurumunda suç teşkil ettiği, bu tür eylemin yapılıp cezasız kalması diğer tutuklu ve hükümlere kötü örnek teşkil edeceği ve aynı yola tevessül edecekleri, bunun kurum güvenliği idarenin uygulanması gereken iyileştirme faaliyetleri açısından zafiyet yaratacağı, hem de hükümlü ve tutukluların haklarının kullanımı yönünde engel oluşturacağı, kurallara uyulmamasının, müessif olaylara sebebiyet vereceği, suçunun sabit olduğu bu nedenlerle hükümlü ve tutukluların disiplin cezası ile cezalandırılması gerektiğine karar verildi” denildi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Disiplin cezasını Meclis gündemine taşıyan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com