AKP’nin ‘yumuşaması’ etki ajanlığına takıldı: ‘Çok tehlikeli, felaket bir düzenleme…’

9’uncu Yargı Paketi’nde ‘etki ajanlığı’nın dahil edileceği iddiası hukukçuları endişelendirdi. AKP'ye yakın isimlerin muhalifleri uzun süredir 'etki ajanlığıyla' suçlaması akıllara, "düzenleme hükümetin muhalifler üzerinde yeni bir sopa üretme çabası mı" sorusunu getirdi. Avukat Turgut Kazan, "Bir hukukçu olarak dehşete kapılıyorum" dedi.

  • ü
  • 09 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

TBMM’ye gelecek olan 9. Yargı Paketi’nde ‘yeni tip casusluk’ suçları için yeni düzenlemeler yer alacak. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) tarif edilen ‘casusluk’, ‘ajanlık’ tanımına ‘etki ajanlığı’ da eklenecek.

Dünyadaki farklı otoriter ülkeler, bu kavram üzerinden muhalifler üzerinde baskı kurabiliyor. AKP medyası, çoğunlukla muhaliflerin değerlendirmelerini hedef alırken ‘etki ajanı’ ifadesi kullanarak hedef gösteriyor. Çıkarılması planlanan bu yasanın detayları hakkında detaylı bilgi henüz verilmedi.

Kısa Dalga’dan Berna Can, hukukçulara yeni düzenlemeyi ve “etki ajanlığı” suçlamasının detaylarını sordu.

TURGUT KAZAN: ÇOK TEHLİKELİ, FELAKET BİR DÜZENLEME

İstanbul Barosu’nun eski Başkanı Avukat Turgut Kazan, yapılması planlanan değişiklik için “Çok tehlikeli bir düzenleme” tanımlaması yaptı. “Bir hukukçu olarak dehşete kapılıyorum” sözleriyle planlanan düzenlemenin vahametine dikkat çeken Kazan, “Türkiye aleyhine propaganda yürütme eylemi diye bir eylem var. Aleyhine ne demek? Nasıl tanımlanacak? Nasıl aleyhine sayılacak? Kiminki aleyhine sayılacak? Bunların hepsi soru işareti” dedi.

Avukat Turgut Kazan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna bir de etki ajanı denilecek. Yani bir çeşit Türkiye aleyhine propaganda yürüten kişi olacak ve onun da tanımı etki ajanı yani casus olacak.

Bir de ‘kara propaganda yapanlar.’ -ne demekse- kara propaganda etki ajanı sayılacak. Ülkenin ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozanlar da aynı kapsama alınacak. Böyle okuduğunuzda felaket bir düzenleme.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

EMİNAĞAOĞLU: ENGELLENMEK İSTENEN ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) kurucu başkanı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu, yeni düzenlemeyle araştırmacı gazeteciliğin engellenmek istendiğini söyledi. Eminağaoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuya ilişkin suçlar TCK’da 326-339 arasında oldukça ayrıntılı biçimde zaten düzenleniyor. Bu bölümdeki düzenleme nedeniyle de bir boşluk ve boşluktan hareketle bir cezasızlık ortaya çıkmış değil. Dezenformasyon Yasası’ndan sonra şimdi de bu yolla kapsam genişletilerek basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı önünde yeni bir engel yaratılıyor. Burada yapılmak ve engellenmek istenen araştırmacı gazeteciliktir.”

DEVA PARTİSİ: ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ ÇETİN GEÇECEK

DEVA Partisi Sözcüsü ve eski Meclis Anayasa Komisyonu Başkanvekili olan İdris Şahin, 9’uncu Yargı Paketi’nin kapsamını bilmediklerini kaydetti. Şahin, “Yeni Şafak haberinden yola çıkacak olursak; bu adım iktidarın 2017’den bu yana otoriterleşme eğiliminin zirveye taşındığının bir göstergesi olur” dedi.

SALİM ŞEN: MUAHLİF BASINI BU KAPSMAIN İÇİNE SOKACAKLAR

Hukukçu Salim Şen de, düzenlemenin muhalifler üzerinde sopa olarak kullanılacağı düşüncesinde. Şen, yapılması düşünülen düzenlemeye dair şunları söyledi:

“İktidarın bu yargı paketiyle getirmeye çalıştığı etki ajanlarını cezalandırma düşüncesinin altında şöyle bir şey yatıyor; toplumda toplumsal düzeni, ekonomiyi, toplumsal ilişkileri veya iktidar aleyhine kamuoyunu etkilemeye, yönlendirmeye çalışan kişi ve faaliyetleri bu etki ajanı kapsamına sokmaya çalıştıkları görülüyor. Bu tabii ki muhalefeti, muhalefet basını ya da muhalif her bireyi çok rahat bir şekilde bunun kapsamı içine sokabilecekleri bir düzenleme.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com