‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz direnç büyük olur’

AKP'nin sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan teklifinin görüşmeleri sürüyor. AKP'ye görüşmeleri 1 hafta erteleme ve topluma anket yapma çağrısında bulunan CHP, "Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur" dedi.

  • ü
  • 22 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören ve sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan  AKP teklifinin geçtiğimiz hafta başlayan görüşmelerine bugün devam ediliyor.

Komisyonu takip etmek için Meclis’e gelen hak savunucuları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve avukatlar Meclis’e alınmadı. Meclis’e alınan isimlerse komisyon önündeki koridorda bekletildi.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal Genel Kurul önündeki ekrana toplantının görüntülerinin yansıtılması talebini iletti. Milletvekilleri ayrıca Veteriner Hekimler Birliği Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyon Başkanı’nın toplantıya katılımının sağlanmasını istedi.

‘ZATEN SİZ TELEFONLARDAN YAYIN YAPIYORSUNUZ’

Ceren Bayar’ın Gazete Duvar‘da yayınlanna haberine göre; Başkan Kirişçi, “Komisyonlardan canlı yayın yapılması Meclis’in geleneği değildir. Atmamamız gereken bir adımı talep etmenizi doğru bulmuyorum. Zaten burada telefonlardan canlı yayın yapıyorsunuz. Bununla yetinelim” cevabını verdi.

KOMİSYON BAŞKANI: YAYINLAMAYACAĞIZ, NOKTA

Tartışmaların ardından Kirişçi, “Yayınlamayacağız, nokta, bitti” diyerek toplantıya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından Kirişçi komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin de söz alacağını söyledi. Maddeler üzerine görüşmeye başlanmasının ardından toplantıya 4’üncü madde ile devam edildi.

AKP: SEÇMENİNİZİN YARISI KARŞI

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “AK Parti bu konuda bir anket yaptırsa yanlış bir yolda olduğunu görecektir” dedi.

2004 ile 2019 arasında belediyelerin büyük çoğunluğunun AK Parti’de olduğunu hatırlatan Başarır, sorunun bugüne kadar çözülebileceğini, çözüm şansının hala olduğunu söyledi. Başarır, “Bizim hukukumuzda ‘ötenazi’ yok. Bizim CHP olarak bir teklifimiz var. Bu sorunu çözmek için bir fon hazırlayalım, hayvanları kısırlaştıralım, aşılatalım, yaşatalım. Teklifimize AKP seçmeninin yüzde 40’ı mantıklı diyor. MHP seçmeninin yüzde 60’ı mantıklı diyor. Seçmeninizin yarısı ötenazi kararını doğru bulmuyor. Bu yasa çıkarsa uygulamada büyük infialler olacak toplumda” diye konuştu.

‘BELEDİYELERLE GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?’

Bu yasa teklifini hazırlarken her kesimle konuşulduğunun söylendiğini belirten Başarır, AK Partili milletvekillerine İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin belediyeleriyle görüşülüp görüşülmediğini sordu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘‘KATLEDECEĞİZ’ DERSENİZ EYLÜL’E KADAR ÇALIŞIRIZ’

Teklifin Meclis’in çalışma takvimini etkileyeceğini de ifade eden Başarır, “Milletvekilleri tatile gitmek istiyor. Bizim düzeltilmesini istediğimiz 5-6 madde var. Bunları makul noktaya getirirseniz perşembe günü tatile çıkarsanız, söz veriyoruz. Ama ‘4 milyon hayvanı katledeceğiz’ derseniz büyük bir direnç olur. İç tüzüğün bize verdiği hakları, yetkileri sabaha kadar kullanırız. Bu bir tehdit değil. Toplumdan böyle bir talep var.
Bir hafta erteleyin bir anket yaptırın. Toplum karşı, kendi seçmeniniz karşı. Ya eylüle kadar çalışmak zorunda kalacağız ya da bu hükümlerde ortak bir noktaya geleceğiz ve cuma günü de Meclis tatile girecek” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com