AKP, ‘casuslukla mücadele’ edecek: ‘Etki ajanlığı’ yeniden Meclis’te

Geçen yıl yargı paketinden çıkarılan ve kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen düzenleme, yeniden Meclis gündemine geldi. Düzenleme, kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle Haziran ayında geri çekilmişti. Düzenlemeyle 'casusluk eylemleri'yle daha etkin mücadele edilebilmek için TCK'da yeni bir suç oluşturuluyor.

  • ü
  • 18 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Geçtiğimiz yasama yılında muhalefetin itirazlarıyla 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak anılan teklif, Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklife konulan bir madde ile yeniden Meclis gündemine geldi.

Duvar’dan Ceren Bayar‘ın haberine göre teklifin 16’ıncı maddesiyle casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda yeni bir suç ihdas edildi.

Teklife ilişkin bilgi notunda, şöyle denildi:

ÜÇ YILDAN YEDİ YILA KADAR HAPİS

“Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı düzenlenmektedir.

Böylelikle belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak düzenlenmekte ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanmaktadır.”

Notta şu ifadelere yer verildi: “Fiilin savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış olması ağırlaştırıcı neden olarak kabul edilmektedir.”

TARTIŞILAN ETKİ AJANLIĞI TAM MADDESİ

“Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme

Madde 339/A- (1) Bu Bölümde düzenlenen suçları oluşturmamak kaydıyla, Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Fail hakkında hem bu suçtan hem de işlediği ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.

(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile sekiz yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Suçun, milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi halinde verilecek ceza bir kat artırılır.

(4) Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Geçtiğimiz yasama yılında, 9’uncu Yargı Paketi içinde yer alan teklif, kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle geri çekilmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com