6 ayda 36 gazeteciye 66 yılı aşkın hapis cezası

DEM Parti Milletvekili Zeynep Oduncu, iktidarın 6 aylık basın özgürlüğü karnesini çıkardı. Ocak-Haziran 2024 döneminde en az 515 gazeteci yargılandı. 36 gazeteciye toplam, 66 yıl 5 ay 13 gün hapis ve 283 bin 270 TL para cezası verildi.

  • ü
  • 08 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Ocak-Haziran 2024 dönemini kapsayan altı aylık süreçte gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin karşı karşıya kaldığı baskılara dair iktidarın karnesini derledi.

Oduncu’nun derlediği verilere göre, 6 aylık süreçte 36 gazeteciye toplamda 66 yıl 5 ay 13 gün hapis cezası verildi.

Oduncu, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile belirlenmiş olan basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının etkin şekilde kullanımı için iktidara gazeteciler üzerinden elini çekmesi çağrısı yaptı. Oduncu, şu ifadelere kullandı:

‘HALKIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEMEKTİR’

“AKP iktidarı özellikle yargıyı baskı aracı olarak kullanarak gazetecileri, mesleğini yapamaz duruma getirilmek istiyor. Sadece 6 aylık dönemde gazetecilerin karşı karşıya kaldığı baskılar bizlere bir kez daha gösteriyor ki; iktidar hakikat mücadelesi veren gazetecileri mesleklerini yaptıkları için cezalandırmak için her yolu mubah görmektedir. İktidarın yarattığı bu tabloda ne yazık ki artık basın özgürlüğünden bahsetmek pek de mümkün değil. Sadece basın özgürlüğü değil, baskı ve engellemeler aynı zamanda halkın haber alma hakkının da etkin kullanımına ket vurmaktadır.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘BASKILARDAN VAZGEÇEREK İLK ADIMI ATABİLİR’

Oduncu, iktidarın gazetecilere dönük baskıcı politikalarından geri adım atması noktasında mücadelelerini sürdüreceklerine vurgu yaparak, “Seçimlerde aldığı yenilgi sonrasında ‘normalleşme’ diye suni gündem yaratan iktidar, şayet ‘normalleşme’ iddiasında samimiyse gazetecilere yönelik baskılarından vazgeçerek ilk adımı atabilir” dedi.

Oduncu, gazetecilerle dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Oduncu’nun 2024 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin paylaştığı veriler şöyle:

Yargılanan Gazeteciler: 515

Hakkında Ceza Verilen Gazeteciler:36

Hapis Cezası: 66 yıl 5 ay 13 gün

Para Cezası 283 bin 270 TL

Gözaltına Alınan Gazeteciler: 39

Tutuklanan Gazeteciler: 10

Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 38

Hakkında Yeni Dava Açılan Gazeteciler: 24

Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 32

Tehdit-Engelleme ve Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 116

Erişim Engeli Getirilen Haber Sayısı: 3 bin 747

Kapatılan İnternet Sitesi: 32

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com