1009’ncu hafta: Cumartesi Anneleri, Ayten Öztürk için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen Ayten Öztürk için adalet istedi: 27 Temmuz 1992 akşamı mesai çıkışı sonrası içinde dört kişi bulunan beyaz bir arabayla kaçırıldı. 8 Ağustos 1992’de Elazığ Kartaltepe mevkiinde, bir eli dışarıda kalmış şekilde gömülü olarak bulundu.

  • ü
  • 27 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri bu hafta da meydandaydı.

Kayıp yakınları 1009’uncu hafta açıklamasında 1992’de gözaltında kaybedilen Ayten Öztürk için adalet istedi.  Ayten Öztürk ie ilgili şu bilgiler verildi:

BİR EL DIŞARIDA KALMIŞ ŞEKİLDE GÖMÜLÜ BULUNDU

Ayten Öztürk, Mazgirt ilçesine bağlı Akpınar’daki Tunceli İl Özel İdaresi’ne ait bir fabrikada çalışıyordu. 27 Temmuz 1992 akşamı mesai çıkışı sonrası içinde dört kişi bulunan beyaz bir arabayla kaçırıldı. Kaçırılan Ayten Öztürk, 8 Ağustos 1992’de Elazığ Karşıyaka Kartaltepe mevkiinde, bir eli dışarıda kalmış şekilde gömülü olarak bulundu.

DAVA ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞÜRÜLDÜ

Ayten Öztürk’ü kaçıranlar, işkence ile katledenler, bedenini kaybedenler ve insanlığa karşı bu suçu örtbas edenler biliniyor olmasına rağmen, dosyada tanıklar, deliller, itiraflar olmasına rağmen dava, 21 Eylül 2022’de zamanaşımından düşürülerek cezasızlıkla sonuçlandı. Hiç şüphe yok ki, Ayten Öztürk’ün işkence ile öldürülmesi ve bedeninin kaybedilmesi uluslararası hukuka göre insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zamanaşımına tabî değildir.

KAÇ YIL GEÇERSE GEÇSİN, ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

1009. haftamızda siyasi ve adli makamları bir kez daha Ayten Öztürk dosyasında uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeye ve ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için etkili bir giderim yolu sunmaya çağırıyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Ayten Öztürk için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

MURAT YILDIZ’IN DOĞUM GÜNÜ KUTLANDI

Cumartesi Anneleri bugün Galatasaray Meydanı’nda karakola teslim olduktan sonra gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın da doğum gününü kutladı.

Murat Yıldız, 1995’te avukatı, kuzeni ve annesi Hanife Yıldız ile birlikte İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi’ne giderek Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi’ye teslim oldu. Ancak “ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılacak” denilen Murat Yıldız gözaltına kaybedildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘ANAM, MURAT’IN KAYIP EDİLDİ’

Anne Hanife Yıldız 1995’ten beri oğlu Murat Yıldız’ın akıbetini soruyor. Anne Yıldız, bugün oğlunun doğum günü için bir mektup yazdı. Mektup şöyle:

“Kayıp edilmemle kolu kanadı kırılan anam doğum günümde yollarımı bekliyormuş. Sen neredesin? Nerelerdesin oğul? Gel gel de nasıl bir hediye istiyorsan oğul söyle de onu alayım diye yazmış. Anam ben kayıp edildiğimde 19 yaşındaydım ben ancak onu biliyorum sonrasını sen biliyorsun. Ana sen beni kaç yaşında verdiysen öyle kaldım. Sene hala neden saçımın, sakalımın nasıl beyazladığını merak ediyor, soruyorsun. Yok ana yok beyazım. O ayrıldığımız günkü gibi öylece kaldım. Anam senin nasıl ki kolun kanadın kayıp edilmemle kırıldıysa benim de öylece kırıldı. Ana kanatsız uçamıyorum, yol da bulup gelemiyorum. Hiç olmazsa oğul bir mektup yazda yolla demişsin hangi elle, nasıl mektup? İşte yazdım, okusunlar. Hep göz bebeğim dediğin komiser Ramazan Kaya’ya sor. Sen beni nasıl kandırdın, Muradım nerede sor yoksa unuttun mu anam? Murat’ın kayıp edildi. Gecemde gündüzümde karanlık, yollarda kapalı ana gelemem gelemem. 19 yaşındaki Murat nerede diye arayan insanlara selamlar saygılar. Unutmayın bizleri, zalimlere de unutturmayın.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com