Shirin Neshat ‘Öfke’ ile Türkiye’de

İranlı ünlü sanatçı Shirin Neshat, siyasi tutuklu kadınların maruz kaldığı cinsel sömürüyü ele aldığı ‘Öfke’ ile geliyor.

  • ü
  • 12 Mart 2024
  • ü
  • Fotoğraf

Shirin Neshat, farklı inanç, etnik köken ve kültürel geleneklere sahip kadınların Öfke’sini bir araya getiriyor. Siyasi tutuklu kadınların maruz kaldığı cinsel sömürü konusuna odaklanan sergi Dirimart’ta izleyici ile buluşmaya hazırlanıyor.

Çift kanallı bir video yerleştirmesi ile siyah-beyaz bir fotoğraf serisinden oluşan Öfke, faşizmin yeniden yükselişiyle tetiklenen önsezi ve dehşet duygusunun damga vurduğu zamanın ruhunu Amerika’da yaşayan İranlı bir genç kadın üzerinden ele alıyor. Sergi esaret anılarının peşini bırakmadığı bu kadın üzerinden bedenleri hem arzu hem de şiddet nesnesi olarak istismarın, sakatlanmanın ve toplumsal yabancılaşmanın izlerini taşıyan kadınları anlatıyor.

Eserlerinde, kadın bedeninin islam kültüründe hem günah, utanç, arzu, baskı, siyasi ve dini ideolojiler hem de isyan, iktidar ve karşı çıkışlar için tartışmalı bir alan oluşunu işleyen sanatçı Öfke’de, İranlı şair Furuğ Ferruhzad’ın şiirlerini kaligrafiyle kadın portrelerinin üzerine çalışıyor. Bu yolla güzellik, onur, güven ve gurur hisleriyle birlikte acı, savunmasızlık ve travma gibi duyguları aktaran Neshat, iktidarın ve otoriterliğin temelinde, kadın bedenini kontrol altına alma çabası yattığını ortaya koyuyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Serbest bırakıldıktan sonraki kalıcı duygusal yaralar konusunda da farkındalık yaratan Öfke, 14 Mart – 7 Nisan tarihleri arasında Dirimart Pera’da ziyaretçisini bekliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com