Gözler o isme çevrildi: Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak?

Hafize Gaye Erkan'ın 'görevden affını' istemesiyle boşalan Merkez Bankası Başkanlığı görevine Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'ın atanması bekleniyor.

  • ü
  • 02 Şubat 2024
  • ü
  • Ekonomi

Merkez Bankası Başkanlığı görevini yürüten Hafize Gaye Erkan’ın ‘affını talep’ etmesinin ardından yerine kimin atanacağı konuşulmaya başlandı.

Erkan’dan boşalan yere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Akçay’ın atanması bekleniyor. Ekonomist Özgür Demirtaş, geçtiğimiz günlerde Erkan’ın görevden ayrılması durumunda yerine gelebilecek iki isim vermişti. Demirtaş, Cevdet Akçay ve Hatice Karahan isimlerini vermişti.

Demirtaş, Erkan’ın istifası sonrası yaptığı paylaşımda, “Eğer defalarca yazdığım isim (Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Ülke için çok iyi olur. Eğer olmazsa çok KÖTÜ olur. Umarım ama ülkem için gerçekten umarım Cevdet Hocayı yaparlar….” dedi.

HAKAN KARA: ‘DEĞİŞİMİN PİYASALARA ETKİSİ OLMAZ’

Prof. Dr. Hakan Kara, istifanın piyasalara etkisiyle ilgili bir sorulara, “Sonuçta bu kadar sık değişiklik olması kurumsal açıdan hoş değil ancak bu olay özelinde piyasada olumsuz bir etkisinin olacağını sanmıyorum.Elbette ismi görmeden iddialı konuşmamak gerekir. ” dedi.

Prof. Dr. Fatih Özatay, “Merkez Bankası Başkanı’nın istifasının olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki Merkez Bankası’nı rahatlatacak bir gelişme bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Uğur Gürses ise “Merkez Bankası iletişiminde ‘gürültü’ ortadan kalktı…”dedi.

‘BANKAYI CEVDET AKÇAY YÖNETİYORDU’

Ekonomist İris Cibre de Merkez Bankası’nı fiilen yönetenin Cevdet Akçay olduğuna işaret ederek, “Herkes sakin olsun Aslolan programdır, kişiler değil Gaye Erkan’ın, artık saygınlığını yitirmiş, ekip tarafından destek göremeyecek bir konuma geldiğinden, istifa dışında çıkar yolu kalmamıştı Şimşek görevde kaldığı sürece sorun yok, Merkez Bankası’nı da asıl yöneten Akçay’dı” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

CEVDET AKÇAY KİMDİR?

1961 yılında Trabzon’da doğan Osman Cevdet Akçay, 1983’te Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Akçay, The City University of New York, The Graduate School and University Center’da ekonomi alanında 1990 yılında M.Phil ve 1992 yılında doktora derecesini aldı.

Çalışma hayatına 1985 yılında The City University of New York, The Graduate School and University Center’da doktora asistanı olarak başlayan Akçay, 1986-1990’da Hunter College ve Baruch College’da öğretim görevlisi, 1990-1991’de Manhattan College, New York’ta misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 1992 yılında yardımcı doçent olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde göreve başlayan ve doçentliğini Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümünde alan Akçay, 2001 yılında Koç Üniversitesi’ne tam zamanlı öğretim üyesi olarak geçti.

2009 yılına kadar öğretim üyeliği ve önce Koçbank, daha sonra Yapı ve Kredi Bankası başekonomistliği görevini beraber götüren Akçay, 2009-2018’de banka başekonomisti olarak görev yaptı. Akçay, Temmuz-Ekim 2018’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda, 2018-2023’te ise Fiba Group, Holding ve Banka’da danışmanlık görevinde bulundu.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com