Gazze'de soykırıma varan saldırılara rağmen aylarca İsrail'e çimento, demir, çelik, gıda ürünü ve diğer malzemeleri gönderen Türkiye artan tepkiler üzerine önce Yunanistan, ardından KKTC üzerinden ihracatını sürdürdü. Yeni ortaya çıkan rakamlar ise 'ticaretin' bizzat Filistin üzerinden yapıldığını ortaya koydu.
Türkiye’nin İsrail ile ticareti yasakladığı mayıs ayından itibaren Filistin’e ihracatta yüzde 1180’lik olağanüstü bir artış yaşandı. Filistin’e ihracat İsrail limanlarından gerçekleştiği için durum şüphe uyandırdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dün 2024 yılı Temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, İsrail’e ihracatı 9 Nisan’da kısıtlayan, 3 Mayıs’ta ise tamamen yasaklayan Türkiye’nin Filistin’e ihracatı temmuzda patladı. Temmuz 2023’te 9,3 milyon dolar olarak görülen ihracat, Temmuz 2024’te yüzde 1180’lik olağan dışı artışla 119,7 milyon dolar oldu.
Sözcü’nün haberine göre; normalde aylık 10 milyon dolar civarında seyreden Türkiye’nin Filistin’e ihracatının, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı durdurduğunu açıkladığı mayıs ayında yıllık yüzde 338 artışla 51,5 milyon dolara, haziranda ise yıllık yüzde 536 artışla 58,6 milyon dolara fırladıktan sonra temmuzda da yaklaşık 120 milyon dolarla rekor kırması dikkat çekti.
Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, Türkiye’nin İsrail’le ticareti aylarca sürdürdükten sonra ‘kestik’ dedikten sonra da “ticareti durdurmadığını” yazdı.
“Evrensel Gazetesi haberi yapınca oturup ben de bakayım dedim” diyen Kahveci, “Evet, İsrail soykırım yaparken ticaretimizde de ilginç gelişmeler olmuş. Mayıs ayında ticareti kesme aşamasına girince ne olmuş? Yunanistan’a olan ilk 4 aylık ortalama ihracatımız birden %36,0 artış göstermiş. Aylık 344 milyon dolardan 469 milyon dolara yükselmiş. Benzer durum KKTC’ye olan ihracatta da yaşanmış. Aylık 164 milyon dolar ihracatımız 227 milyon dolara yükselmiş. Ama çok ilginci Filistin Devletine olan ihracatımızda gerçekleşmiş. Filistin Devletine aylık ihracatımız ortalama 10-15 milyon dolar bandında seyrediyormuş. Ne zamanki İsrail’e ticareti durdurmuşuz, tam o anda Filistin Devletine olan ihracatımız patlamış” diye yazdı.
Kahveci, yazısını şöyle sürdürdü:
“Nisan 2024’de Filistin Devletine 9 milyon 360 bin dolar ihracat yaparken Mayıs ayında bu ihracatımız 49,5 milyon dolara yükselmiş. Haziran ayında 61,4 milyon dolar olan ihracatımız, Temmuz ayında adeta patlayarak 119,5 milyon dolara yükselmiş.
Peki, ne satmışız Filistin’e?
Aslında normalde biz Filistin’e hububat-bakliyat satıyoruz. Mesela ocak-temmuz 2023’de 55,8 milyon dolarlık hububat-bakliyat satışımız olurken kalan ihracatımız ise 11,2 milyon dolarmış.
Bu yıl ilk 7 ayda 64,2 milyon dolarlık hububat-bakliyat satışına karşılık 210,6 milyon dolarlık diğer malzemeler satmışız.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Mesela geçen yıl sadece 2,2 milyon dolarlık kimyevi madde satışımız bu yıl ilk 7 ayda 33,7 milyon dolara yükselmiş. Ama asıl önemlisi bu kimyevi madde satışının 17,2 milyon doları tam da bu temmuz ayında satılmış.
Geçen yıl sadece 413 bin dolar olan çelik satışımız bu yıl 16,0 milyon dolara yükselmiş ve bu 16 milyon dolarlık çelik satışının 14,3 milyon doları da bu temmuz ayında gerçekleşmiş.
Mesela geçen yıl sadece 267 bin dolarlık maden ihracatımız varken bu yıl maden ihracatımız 8,5 milyon dolara fırlamış. 141 bin dolarlık çimento-cam ihracatımız ise 10,5 milyon dolara fırlamış. Ya da 780 bin dolarlık demir satışımız şimdi 7,4 milyon dolar olmuş.
Sahi, Filistin Devleti birden bizden soykırımda lojistik destek ürünlerinin alımlarına mı başladı?
Yunanistan üzerinden ihracat, KKTC üzerinden ihracat ve son olarak Filistin Devleti üzerinden ihracat ile acaba İsrail’in tüm ihtiyaçlarını karşılamaya devam mı ediyoruz?
35 bin Gazzeli katledilirken uyanmayan Türkiye aynı politikasına sadece aracılar değişerek devam mı ediyor?
Geçmişte İsrail ile ticareti eleştirirken bizlere Mossad Ajanlığı yakıştıranlar acaba bu ticarete ne diyecekler?
Para çok mu tatlı?
Yoksa BOP çok mu heyecanlı?”
Öte yandan Filistin’e ihracat rakamlarındaki astronomik artış “İsrail’e ihracat kayıtlarda Filistin olarak mı gösteriliyor” sorularına neden olurken, Sözcü gazetesine konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İsrail’e değil Filistin’e ihracat yaptıklarını, yasak olduğu için İsrail’e ihracatın mümkün olmadığını ancak ‘Filistin’e ihracatta çok yüksek artış olmasının nedenini ise bilmediğini’ söyledi.