İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbul ve Londra’daki market fiyatlarını karşılaştırdı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya paylaşımında İstanbul ve Londra’daki market fiyatlarını karşılaştırdı. Türkiye’deki gıda fiyatlarının dünya genelinin aksine sürekli arttığını vurgulayan Gökçe’ye göre, Londra’da 2 bin 972 TL olan 20 temel ürün, İstanbul’da 3 bin 297 TL’ye mal oluyor. Bu, Londra’da asgari ücretin yüzde 3’üne, İstanbul’da ise yüzde 19’una karşılık geliyor.
Gökçe’nin paylaştığı grafik, Türkiye’de gıda fiyatlarının dünya genelinin aksine sürekli arttığını ve vatandaşların alım gücünün her geçen gün daha da azaldığını gözler önüne serdi.
Gökçe, paylaşımında, hepimizin mutfağında bulunan 20 temel ürünün fiyatlarını esas aldıklarını belirtti. İngiltere’nin en büyük zincir marketi Sainsbury’s ile İstanbul’daki bir zincir marketteki fiyatlar karşılaştırıldı. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı çıktı:
Londra’da toplam fiyat: 2 bin 972 TL
İstanbul’da toplam fiyat: 3 bin 297 TL
Bu fiyatlar, Londra’da asgari ücretin yüzde 3’üne denk gelirken, İstanbul’da asgari ücretin yüzde 19’una tekabül ediyor. İşte temel ürünlerdeki bazı dikkat çekici farklar:
Kıyma: Londra’da 1 kilo 282 TL, İstanbul’da 419,95 TL.
Kuşbaşı: Londra’da 1 kilo 430,50 TL, İstanbul’da 469,95 TL.
Tereyağı: Londra’da 1 kilo 292,31 TL, İstanbul’da 524,87 TL.
Domates: Londra’da 1 kilo 40,90 TL, İstanbul’da 36,90 TL.
Yumurta: Londra’da 6 adet 79,64 TL, İstanbul’da 29,95 TL.
Gökçe’nin paylaştığı grafik, özellikle temel gıda ürünlerinde Londra ile İstanbul arasındaki fiyat uçurumunu gözler önüne serdi. Gıda fiyatlarının İstanbul’da Londra’ya göre daha yüksek olması, vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde zorluyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Grafikteki en çarpıcı detaylardan biri, Londra’da 20 temel ürünün toplam fiyatının asgari ücretin sadece yüzde 3’üne denk gelirken, İstanbul’da bu oranın yüzde 19 olması. Bu durum, Türkiye’de gıda fiyatlarının artış hızının gelir artış hızını çok geride bıraktığını gösteriyor.