Çelik: ‘Enflasyonla mücadele’ dedikleri, halkın alım gücünü düşürmek

Sosyal güvenlik uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, enflasyon-ücretler ilişkisini değerlendirdi: "Enflasyonu düşürmenin yegane yolu olarak 'alım gücününü ve talebi düşürmeyi' hedefliyorlar. Asgari ücrete zam yapılmaması, emekli ve memur aylıklarına düşük zam yapılması talebin kısılması anlamına geliyor."

  • ü
  • 03 Temmuz 2024
  • ü
  • Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) aylık artış yüzde 1,64 olurken, yıllık enflasyon yüzde 75,45’ten yüzde 71,6’ya geriledi. Bağımsız araştırmacılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise haziran ayı yıllık enflasyonunu yüzde 113,08 olarak açıkladı.

Yılın ilk altı ayındaki enflasyon da, TÜİK’e göre yüzde 24,73 olarak ölçüldü. Memur ile emeklilere yapılacak zam oranları bu rakamlara göre belirlenecek. SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 zam alacakken, memur ve memur emeklileri yüzde 10 toplu sözleşme artışının üzerine, enflasyon farkı nedeniyle yüzde 19,3 zam alacak.

ŞİMŞEK: DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLADI

TÜİK’in verileri ekonomistlerden tepki çekerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise dezenflasyon sürecinin başladığını iddia etti. ‘Ekonomik başarılarından’ söz eden Şimşek, “Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRMEYİ HEDEFLİYORLAR’

Çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, Şimşek’in “Dezenflasyon süreci başladı” açıklamasını eleştirerek, “Enflasyonu düşürmenin yegane yolu olarak alım gücünü düşürmeyi ve talebi düşürmeyi hedefliyorlar” dedi. Çelik şöyle konuştu:

“Gerçek durumu yansıtmayan manipülatif veriler. Enflasyonu bastırarak ücretlere daha az zam yapmanın yolu diye düşünüyorum. TÜİK verileri üzerindeki şaibe devam ediyor. TÜİK’ten gelen veriler Şimşek’in elini güçlendiriyor. Sonuçta enflasyon hem baz etkisi hem de TÜİK’in hesaplamasıyla düşecek, 75’lerden 71’lere düştü. Önümüzdeki aylarda da düşürmeyi hedefliyorlar. Baz etkisi sebebiyle biraz daha düşecek. Zaten TÜİK kendisine bağlı. Bunları önceden biliyordu, ne açıklanacağını diye düşünüyorum.

Gelen veriler bunu teyit ediyor. Gelen veriler hükümetin verilerine uygun olabilir ama hayatın olağan akışına uygun değil. Enflasyonu düşürmenin yegane yolu olarak alım gücünü düşürmeyi ve talebi düşürmeyi hedefliyorlar. Asgari ücrete zam yapılmaması, emekli ve memur aylıklarına düşük zam yapılması talebin kısılması anlamına geliyor. Dezenflasyon süreci dedikleri aslında alım gücünü bastırmak olarak da şekilleniyor.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com