Navalni’nin eşi: Eğer öldüğü doğruysa, cezasız kalmayacak

Navalni'nin eşi yaptığı açıklamada, ölüm doğru çıkarsa Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin ve müttefiklerinin 'cezasız kalmayacaklarını' söyledi.

  • ü
  • 16 Şubat 2024
  • ü
  • Dünya

Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya (FOTOĞRAF: THOMAS KIENZLE / AFP)

Rus muhalif Aleksey Navalni’nin tutuklu bulunduğu hapishanede öldüğü bildirildi. Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Ceza Kurumu’nun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, Aleksey Navalni’nin 16 Şubat Cuma günü yürüyüş yaptıktan sonra kendisini ‘iyi hissetmediği’ ve ‘neredeyse hemen bilincini kaybettiği’ öne sürülmüştü. Ceza Kurumu, sağlık personelinin çağrıldığını ama Navalni’yi hayata döndürmeyi başaramadıklarını kaydederken tepkiler gecikmedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Navalni’nin ölümü hakkında bilgilendirildiğini belirtirken, Navalni’nin basın temsilcisi Kira Yarmysh, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, Navalni’nin ölümünü teyit edemediğini söyledi. Yarmysh, Navalni’nin avukatının tutulduğu hapishanenin olduğu bölgeye doğru yola çıktığını belirtti.

ANNESİ VE EŞİNDEN AÇIKLAMA: ‘CEZASIZ KALMAYACAK’

Öldüğü açıklanan Aleksey Navalni’nin annesi Lyudmila Navalnaya ise Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Hiçbir başsağlığı duymak istemiyorum. Onu 12’sinde (Şubat) hapishanede, görüşte gördüm. Hayattaydı, sağlıklıydı ve mutluydu” ifadelerini kullandı.

Aleksey Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya da konuya ilişkin açıklamasında, eğer Rus yetkililerin duyurduğu ölüm doğru çıkarsa Rusya Devlet Başkanı Vladimi Putin ve müttefiklerinin ‘cezasız kalmayacaklarını’ savundu. Almanya’daki Münih Güvenlik Konferansı’nda çevirmeni aracılığıyla konuşan Navalnaya, uluslararası topluma ‘bir araya gelme ve bu korkunç rejime karşı mücadele etme’ çağrısında bulundu.

PUTİN’İN HEDEFİNDEYDİ; ZEHİRLENDİ, KAYBOLDU

Putin yönetiminin en önemli muhaliflerinden olan 47 yaşındaki Navalni, 2021’de cezaevine gönderilmişti. Ağustos ayında ‘aşırılık yanlısı faaliyetler yürüterek kamu güvenliğine zarar veren bir örgüt kurmak’la suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni’den aralık ayında günlerce haber alınamamış, ardından sözcüsü Kira Yarmysh, 25 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Navalni’nin Yamalo-Nenets bölgesindeki Kharp’ta bulunan IK-3 isimli ceza kolonisinde bulunduğunu bildirmişti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Ağustos 2020’de zehirlenip Almanya’da tedavi olup ölümden dönen Navalni, ülkesine döner dönmez gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Navalni, askeri teçhizat sınıfındaki sinir gazı Noviçok ile zehirlenmiş ve 5 ay boyunca Almanya’da tedavi görmüştü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com