Putin’in en büyük muhalifi Aleksey Navalni cezaevinde öldü

Rusya'da Putin'in en büyük rakibi olarak gösterilen muhalif lider Aleksey Navalni hapishanede hayatını kaybetti.

  • ü
  • 16 Şubat 2024
  • ü
  • Dünya

FOTOĞRAF: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tutuklu muhalifi Aleksey Navalni’nin hapishanede hayatını kaybettiği açıklandı.

Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi Federal Cezaevi, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Navalni’nin bugün yürüdüğü sırada ‘kendini iyi hissetmediğini’ ve ‘neredeyse anında bilincini kaybettiğini’ öne sürdü.

Sağlık personelinin çağrıldığı ancak Navalni’yi hayata döndüremedikleri belirtildi. Açıklamada muhalif siyasetçinin ölüm nedeninin tespit edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Navalni’nin temsilcisi Kira Yarmiş, cezaevinin bildirisini doğrulayamadıklarını Navalni’nin avukatının hapishaneye gittiğini açıkladı.

Navalni, Putin rejimine en muhalif siyasetçi olarak öne çıkıyordu. Fotoğraf: AFP

10 yıldan uzun bir süre önce devlet başkanı Vladimir Putin’in elit tabakasını alaya alarak ve büyük yolsuzluk iddialarını dile getirerek öne çıkan eski bir avukat olan 47 yaşındaki Navalni, Kuzey Kutup Dairesi’nin yaklaşık 60 kilometre kuzeyindeki hapishanede tutuluyordu.

Navalni, daha önce birkaç kez de ‘zehirlenme’ tehlikesi atlatmıştı.

‘PUTİN’İN EN ÇOK KORKUTUĞU ADAM’ DENİLİYORDU

The Wall Street Journal tarafından “Vladimir Putin’in en çok korktuğu adam” ve “Putin’in doğrudan ismini ağzına almaktan kaçındığı adam” olarak nitelenen hukukçu ve aktivist Aleksey Navalni, 2008 yılından beri Putin’e karşı muhalefet yapıyordu. Daha öncede suikaste de uğrayan Navalni’nin tutuklanması, Rusya genelinde protesto gösterilerine neden olmuştu.

Fotoğraf: Vera Savina / AFP

Sadece bir kez seçimlere katılabilen Navalni, 2013 yılında Moskova belediye başkanlığı seçiminde yüzde 27 gibi yüksek bir başarı gösterdi. Yalnızca sosyal medyadan propaganda yaparak bu kadar yüksek oy alması otoriter Rusya hükümetini ve Putin’i endişelendirdi.

ZEHİRLENDİ, HAPSEDİLDİ…

Navalni 2011’de Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nin parlamento seçimlerinde oy sahtekarlığı yaptığı gerekçesiyle başlatılan protestolar sebebiyle tutuklandı ve 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Temmuz 2013’te zimmete para geçirme suçlaması ile kısa bir süre hapse atıldı. 2018’de başkanlık yarışına katılmaya çalıştı ancak siyasi bir davada, daha önceki dolandırıcılık mahkumiyetleri nedeniyle başkan adaylığı yasaklandı. Navalni’ye ayrıca izinsiz protesto çağrısı yapmaktan Temmuz 2019’da 30 günlük hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Bu hapis cezası sırasında hastalandı. Doktorlar ona “kontakt dermatit” teşhisi koydu ama o hiç akut alerjik reaksiyon yaşamadığını söyledi. Navalni ayrıca 2017 yılında yeşil, antiseptik boyayla saldırıya uğradığında sağ gözünde ciddi bir kimyasal yanık yaşadı. 2019’da kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı resmi olarak “yabancı ajan” ilan edildi. 20 Ağustos 2020’de yaptığı bir uçak yolculuğunda zehirlendiği sebebiyle acil iniş yaptı. Sonrasında tedavisi için Berlin’e nakledildi. 17 Ocak’ta Berlin’den Rusya’ya döndüğünde gözaltına alındı. En son 3,5 yıl hapse çarptırıldı.

TUTUKLULUĞU ‘HESAPLANMIŞ BİR RİSK’ Mİ?

Leon Aron, The Hill’de yayımlanan yazısında Aleksey Navalni’nin Rusya’da tutuklanacağını kesin olarak bilinmesine rağmen dönüşünü “Şehitlik arayışındaki bir donuk kahramanlık değil, hesaplanmış bir risk” olarak değerlendirdi. Rusya genelinde 100’den fazla şehirde protestoların herhangi bir azalma olmadan devam etmesini argüman olarak sürdü. Aron yazısına şu şekilde devam ediyor: “Olacağına inandığı her şey oldu. Yeni bir ortamın çeşitli unsurları yeni bir rejim değişikliği için yeterli olmasa da, inandırıcı bir meydan okuma için gerekli koşullar sağlandı.”

Fotoğraf: ANDREY SMIRNOV / AFP

HALKIN YÜZDE 20’Sİ DESTEKLİYOR

Aron yazısında, “Birincisi; Navalni Rusya’ya dönüşünde sadece özgürlüğünü değil, hayatını da riske attı. Bu da onu Vladimir Putin’e karşı bölünmüş muhalefetin tartışılmaz bir lideri haline getirdi. Bir Rus deneme yazarının da dediği gibi, başka bir Lech Walesa ya da Nelson Mandela’ya dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecek. Ancak hapishanede geçirdiği süre onu böyle bir statüye daha da uygun kılacak. Nüfusun tahmini yüzde 20’si tarafından destekleniyor. Bu ulusal televizyonlarda yasaklı bir politikacı için inanılmaz derecede yüksek bir rakam” ifadelerini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com