Fransa’da seçimden zaferle çıkan sol ittifak lideri Melenchon’dan ‘Filistin’i tanıma’ mesajı

Fransa seçimlerinin ikinci turundan galip ayrılan sol ittifakın lideri Jean-Luc Melenchon, Filistin'i devlet olarak tanıma sinyali verdi.

  • ü
  • 08 Temmuz 2024
  • ü
  • Dünya

eni Halk Cephesi’ndeki partilerden Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası, “Ülkeyi yönetmeye hazırız” dedi. (© Panoramic via ZUMA Press - Depo Photos)

Pazar günü ikinci turu gerçekleştirilen Fransa seçimlerinde sol ittifak Yeni Halk Cephesi’nin galip gelmesinin ardından, Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, “Filistin Devleti’nin en kısa zamanda kabul edilmesi gerekeceğini” belirtti.

Resmi X hesabından paylaşımda bulunan lider, “Yeni Halk Cephesinden bir Başbakanımız olacak. Pek çok şeye kararnameyle karar verebileceğiz” ifadelerini de kullandı.

FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMAYI TAAHHÜT ETMİŞLERDİ

Seçim kampanyasında, asgari ücreti 1600 avroya çıkarma sözü veren sol ittifakı, gıda, enerji ve akaryakıt fiyatlarını da dondurmayı vadetmişti. Solcu ittifak, Filistin’i resmi olarak tanıma sözü verirken; Gazze’de ve işgal altındaki Batı Şeria’da uluslararası hukuka uymadığı sürece İsrail’e karşı yaptırım uygulama taahhüdünde bulunmuştu.

NE OLDU?

Resmi olmayan sonuçlara göre, ilk turdaki aşırı sağ zaferinin aksine, ikinci turda Fransızlar sol partilere yöneldi.

Ipsos’un yaptığı çıkış anketlerine göre yeni oluşacak Fransız meclisinde sol tandanslı NFP 171 ila 187 koltuk, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un merkez sağ “Birlikte” hareketi 152 ila 163 koltuk, ilk turda büyük bir çıkış yakalayan aşırı sağcı Ulusal Birlik (“Rassemblement National” – RN) 134 ila 152 koltuk ve merkez sağ Cumhuriyetçiler 63 ila 68 arasında koltuğa sahip olacak.

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki yenilgisinin ardından 9 Haziran’da erken seçim çağrısı yapan Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte (Ensemble) ittifakı, ilk turda bir kez daha ciddi bir yenilgiye uğramıştı.

Macron’un ittifakı yüzde 20.7 oyla üçüncü olurken, sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi yüzde 28.1 oy oranıyla ikinci olmuştu. Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ise yüzde 34’e yakın oy alarak 2022’deki son parlamento seçimlerine kıyasla elde ettiği sonucu neredeyse ikiye katlamıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com