Haniye suikastında sır perdesi aralanıyor: İsrail aylar öncesinden yerleştirdiği bombayı patlatmış

Hamas'ın lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı gaziler misafirhanesindeki patlama sonucunda ölümüyle ilgili sır perdesi aralanıyor. Haniye'nin iddiaların aksine füze yerine odaya aylar öncesinden yerleştirilen bir bombanın patlatılmasıyla öldürüldüğü öğrenildi.

  • ü
  • 01 Ağustos 2024
  • ü
  • Dünya

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, dün Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine kaldığı Tahran’daki misafirhanede uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Haniye’nin, İsrail tarafından iki ay önce gizlice sokulan bir patlayıcıyla öldürüldüğü öğrenildi. New York Times’ın haberine göre, olay İranlı ve ABD’li yetkililer tarafından doğrulandı.

Habere göre; patlayıcı, İslam Devrim Muhafızları tarafından yönetilen ve korunan Neshat adlı geniş bir kompleksin içinde bulunan misafirhaneye yerleştirildi. Orta Doğu’dan yedi yetkili, patlayıcının uzaktan infilak ettirildiğini ve patlama anında Haniye’nin misafirhanede bulunduğunu belirtti.

HAMAS İSRAİL’İ SORUMLU TUTTU

Olayın ardından İranlı yetkililer ve Hamas, saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. Bazı ABD yetkilileri de bu değerlendirmeye katıldı. İsrail, suikastı kamuoyuna açıklamasa da, olaydan hemen sonra ABD’li ve diğer Batılı hükümetlere operasyonla ilgili bilgi verdiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, ABD’nin suikast planından önceden haberdar olmadığını ifade etti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Olay, İran’ın istihbarat ve güvenlik açıklarını ortaya koydu. Suikastın nasıl planlandığı ve patlayıcının nasıl yerleştirildiği net değil. Ancak, İranlı yetkililer, kompleksin güvenlik zafiyetinin büyük bir başarısızlık olduğunu belirtti.

İsrail’in suikastı Katar dışında gerçekleştirme kararı, Katar hükümetinin İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapmasından kaynaklanıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com