Gürcistan’da ‘yabancı etki ajanı’ yasası protestolarında 20 gözaltı

Gürcistan'da muhaliflerin "Rus yasası" ve "Putin yasası" diyerek eleştirdiği yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların "yabancı etki ajanı" olarak kaydedilmesi ve ceza almasını öngörüyor.

  • ü
  • 14 Mayıs 2024
  • ü
  • Dünya

Gürcistan'da gençler 'yabancı etki yasası'nı protesto için sokaklarda. (Fotoğraf: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP)

Gürcistan’da hükümetin yasalaştırmak istediği “yabancı etki” yasa tasarısını protesto eden halka polis müdahale etti. Protestolarda 20 kişi tutuklanırken bu kişiler arasında iki ABD uyruklu, 1 de Rus vatandaşının olduğu belirtildi.

Muhaliflerin “Rus yasası” ve “Putin yasası” diyerek eleştirdiği yasa tasarısı, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan kurumların “yabancı etki ajanı” olarak kaydedilmesi ve ceza almasını öngörüyor.

PROTESTOLAR DALGA DALGA YAYILIYOR

Gürcistan’ın Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandığı 1991’den bu yana tarihindeki en büyük protestolardan birine sebep olan tasarı, dün parlamentoda son kez görüşüldü ve Adalet Komisyonu tarafından kabul edildi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te gençler AB bayrakları ile sokaklara döküldü. (Fotoğraf: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP)

Yasa tasarısı Salı günü parlamentoda oylamaya sunulacak ve kabul edilirse yasalaşacak. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze Pazar günü yaptığı açıklamada tasarıyı yasalaştırma sözü verdi.

GÜRCİSTAN AB ADAY STATÜSÜ ALMIŞTI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gürcü halkının “Avrupalı ​​bir gelecek” istediğini söyledi ve yasa koyucuları “Avrupa yolunda ilerlemeye” çağırdı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

AB Aralık ayında Gürcistan’a aday statüsü verdi, ancak yasa tasarısının üyelik sürecini riske atabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com