Dubai, Umman ve Bahreyn'i vuran olumsuz hava koşulları nedeniyle 19 kişinin hayatını kaybetti. Peki nedeni bulut homulmama mı, küresel iklim krizi mi?
Başta Dubai, Umman ve Bahreyn’i vuran ve 19 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinde enkaz kaldırma çalışymaları sürüyor. Körfez bölgesinde 19 kişinin hayatını kaybettiği fırtına ve selin nedeni ise merak ediliyor. Yaşananlar bulut homulmama nedeniyle mi, küresel ısınma yüzünden mi oldu?
Umman, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Uzmanlar, küresel ısınmanın ve bulut tohumlama tekniklerinin bu aşırı hava olaylarındaki potansiyel etkilerini değerlendiriyor.
Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışlarla sarsıldı. Normalde bir yılda düşen yağmur miktarı bir günde yağarken, Umman’da 19 kişi hayatını kaybetti ve Dubai Uluslararası Havalimanı felç oldu. Uzmanlar, bu olağanüstü hava olaylarının ardında küresel ısınma ve bulut tohumlama teknikleri olabileceğini düşünüyor.
Umman ve BAE’deki şiddetli yağışlar, normalde bir yılda beklenen yağmur miktarının bir günde yağmasına neden oldu. Bölgede yaşam durma noktasına gelirken, Umman’da sel nedeniyle 19 kişi yaşamını yitirdi ve Dubai Havalimanı’nda uçuşlar durdu. BAE yetkilileri, vatandaşlara evde kalmaları konusunda uyarıda bulundu.
BAE’nin, yağış miktarını artırmak amacıyla bulut tohumlama tekniklerini kullanması, bazı çevrelerce bu aşırı yağışların bir nedeni olarak gösteriliyor. Ancak uzmanlar, bu tekniklerin böylesine büyük bir yağış artışına yol açmış olmasının olası olmadığını belirtiyor. Avustralyalı uzman Steven Siems, bulut tohumlamasının etkilerinin çok düşük olabileceğini ifade ediyor.
Dubai’de şiddetli yağmur: Birleşik Arap Emirlikleri’nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle havalimanı ve yollar su altında kaldı, uçuşlar aksadı (AFP)
AYRINTILAR | https://t.co/4rTGIE9OmY pic.twitter.com/kQcVSC9ObV
— velev (@velevnews) April 17, 2024
Küresel ısınmanın, bu tür şiddetli yağış olaylarında önemli bir etken olabileceği vurgulanıyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Janette Lindesay, atmosferdeki artan ısı ve nemin, şiddetli yağışlara yol açabileceğini belirtiyor. Lindesay, bu olayların, küresel sıcaklık artışlarının tetiklediği yoğun yağış döngülerinin bir parçası olabileceğini öne sürüyor.