Almanya’da şirket iflaslarında 20 yılın zirvesine çıktı

Almanya'da Nisan ayında iflas eden şirket sayısı son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İflas eden şirketler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı büyük firmalar da yer alıyor.

  • ü
  • 09 Mayıs 2025
  • ü
  • Dünya

Almanya’da şirket iflasları endişe verici boyutlara ulaştı. Halle Ekonomi Araştırma Enstitüsü’nün (IWH) verilerine göre, Nisan ayında toplam 1626 şirket iflas başvurusunda bulundu. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 11, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 21 artış anlamına geliyor.

IWH açıklamasında, “Almanya’da en son Temmuz 2005’te bu kadar yüksek sayıda iflas kaydedilmişti” denildi. 2008 – 2009 yıllarındaki küresel finans krizinde dahi bu seviyelere ulaşılmadığına dikkat çekildi.

14 BİN ÇALIŞAN ETKİLENDİ

IWH İflas Araştırmaları Direktörü Steffen Müller, “Önümüzdeki dönemde Almanya’da geçen yıla kıyasla daha fazla şirketin iflas ettiğine tanık olacağız” ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, Nisan ayında iflas eden en büyük yüzde 10’luk dilimde yer alan şirketlerde toplam 14 bin çalışan etkilendi. Bu sayı, bir önceki aya göre yüzde 14, geçen yılın Nisan ayına göre ise yüzde 53 daha düşük olsa da, pandemi öncesi 2016–2019 döneminin Nisan ayı ortalamasının yaklaşık yüzde 50 üzerinde seyrediyor.

BÜYÜK FİRMALAR DA VAR

İflas eden şirketler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı büyük firmalar da yer alıyor. Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Bergheim kentinde faaliyet gösteren bilişim devi Siewert & Kau’nun iflas başvurusu yaptığı Köln Yerel Mahkemesi tarafından doğrulandı.

İflas dalgasının etkilediği bir diğer önemli şirket ise Rheinland-Pfalz eyaletindeki Germersheim kentinde bulunan mobilya üreticisi Nolte oldu. Uzun süredir yatırımcı arayışında olan aile şirketi, çabaların sonuçsuz kalmasının ardından Temmuz ayında kapılarını tamamen kapatma kararı aldı. Yaklaşık 230 çalışan işlerini kaybedecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

IWH’den yapılan açıklamada, “Büyük işverenlerin kapanması, çalışanlar açısından çoğu zaman kalıcı gelir ve maaş kayıplarına yol açıyor” denilerek, büyük iflaslarda etkilenen çalışan sayısının, toplamda iflaslardan etkilenen iş gücü hakkında güçlü bir gösterge olduğu vurgulandı.

Uzmanlara göre, faiz artışları ve pandemi döneminde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesiyle birlikte, 2022’den itibaren ertelenmiş iflaslar gündeme gelmeye başladı. IWH’nin kullandığı öncü göstergeler, bu iflas artışlarının birkaç ay öncesinden öngörülebileceğini ortaya koyuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com