Almanya’da aşırı sağ karşıtı protestolar etkili oldu, AfD yüzde 3 oy kaybetti

ARD’nin son anketinde bir önceki aya göre yüzde 3 kaybeden AfD'nin oyları azalırken, Almanya'da aşırı sağ partinin yasaklanması yeniden tartışılıyor.

  • ü
  • 03 Şubat 2024
  • ü
  • Dünya

Almanya'da aşırı sağ karşıtı protestolar sürüyor. (FOTOĞRAF: ADAM BERRY / AFP)

Almanya için Alternatif (AfD) partisi, yapılan bir ankette bir önceki aya göre yüzde 3 kaybetti. Buna rağmen hâlâ yüzde 19 oy oranı ile ikinci parti olmaya devam ediyor.

ARD’nin son “Deutschlandtrend” anketinde bir önceki aya göre yüzde 3 kaybeden AfD’nin oyları azalırken, oyları 1 puan düşen CDU/CSU yüzde 30 ile liderliğini sürdürüyor. SPD ise oy oranı iki puanlık artışla yüzde 16’ya yükselerek üçüncü parti oldu.

YENİ PARTİLERİN OY ORANI ARTIYOR

Onları yüzde 1 artışla yüzde 14 ile Yeşiller takip ediyor. Anket, yeni kurulan “Bündnis Sahra Wagenknecht” (BSW) partisi yüzde beş oy alarak Federal Meclise girmeye hak kazanacağını gösteriyor. FDP yüzde 4, Sol Parti ise yüzde 3 oyla meclis dışında kalıyor.

Evrensel’in aktardığına göre;  koalisyon hükümetinin itibarı tüm zamanların en düşük seviyesinde. Oy verme hakkına sahip olanların sadece yüzde 17’si şu anda hükümetin çalışmalarından memnun. Yüzde 81’lik büyük bir çoğunluk ise daha az memnun ya da hiç memnun değil.

AŞIRI SAĞ AfD GİZLİ TOPLANTI YAPTI, ALMANYA AYAĞA KALKTI

Aşırı sağcı AfD’li politikacılar arasında “tersine göç” konusunda gizli bir toplantı yapıldığının duyurulmasının ardından, birkaç haftadır çok sayıda şehirde aşırı sağa karşı protestolar düzenleniyor. “Deutschlandtrend”e göre, bu büyük gösterileri halk destekliyor. Oy kullanma hakkına sahip her 10 Almandan yedisi (yüzde 72) protestoları anladığını belirtirken, her 10 kişiden ikisi (yüzde 21) protestolara sempati duymadığını ifade ediyor.

AŞIRI SAĞ KARŞITI GÖSTERİLERE TÜM PARTİLER DESTEK VERİYOR

Neredeyse tüm partilerin taraftarları gösterileri destekliyor: Yeşiller taraftarlarının yüzde 97’si, SPD taraftarlarının yüzde 91’i ve CDU/CSU taraftarlarının yüzde 83’ü eylemleri destekliyor. AfD destekçileri için ise durum tam tersi: Sadece yüzde 18’i gösterilere sempati duyduğunu belirtirken, yüzde 76’lık bir çoğunluk sempati duymadığını ifade etti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

HER İKİ KİŞİDEN BİRİ AfD’NİN YASAKLANMASINI İSTİYOR

Öte yandan, AfD’nin yasaklanması yeniden tartışılıyor. Yüzde 37 ile her üç kişiden biri böyle bir yasağın uygun olacağına inanırken, yüzde 51’i inanmıyor. Reddetme nedenleri sorulduğunda, yüzde 65’lik bir çoğunluk partinin ve seçmenlerinin politik olarak ele alınması gerektiğini belirtiyor. Yüzde 16’lık bir kesim AfD’nin anayasa karşıtı olmadığını söylerken, yüzde 14’lük bir kesim ise bu tür bir prosedürün başarıya ulaşma ihtimalinin olmamasını gerekçe gösteriyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com