Tütün ve akaryakıt kaçakçılığı ile anılan Can Holding medyaya nasıl geçti?

Tütün ve akaryakıt kaçakçılığıyla anılan Can Holding, Türkiye’nin en büyük medya gruplarından birini satın aldı. İktidara yakın ilişkileri ve Muhammet Yakut’un ifşalarıyla tartışma yaratan bu isimler kim?

Türkiye’de kısa bir süre önce medyada çok kritik bir el değiştirme yaşandı. Turgay Ciner; HaberTürk, Show TV, Bloomberg HT ve HT Spor dahil olmak üzere tüm medya kuruluşlarındaki hisselerini Bilgi Üniversitesi ve Doğa Koleji’nin sahibi Can Holding’e devretti. Turgay Ciner medyadan tamamen çekilirken, dev mecraların yeni sahibi Can Holding ise merak konusu oldu.

Enerji, sağlık, eğitim, lojistik sektörlerinde öne çıkan Can Holding’e dair çok bilgi olmasa da, geçmişi pek de ‘temiz’ değil. Uluslararası tütün ve akaryakıt kaçakçılığıyla anılan holding, iktidara yakın isimlerle verdiği fotoğraflarla da dikkat çekiyor.

Ciner Yayın Holding’in Can Holding’e 800 milyon dolara yakın bir rakama satıldığı öne sürülüyor. Can Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Can’a göre bu devrin arkasındaki ismin Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kenan Tekdağ.

Kemal Can ile Kenan Tekdağ arasında akrabalık ilişkisi var. Amca çocukları olduğunu söyleyen Can, “Kenan Tekdağ abimizdir, ailemizin büyüğüdür. Ayrımız gayrımız yoktur. Abimiz zaten Ciner Grubu’ndaydı. Bundan sonra da işin başında o olacak. Bizim herhangi bir dahlimiz olmayacak” diyor.

Peki kim bu Can Holding? Piyasada nasıl biliniyorlar?

Şirketin internet sitesindeki açıklamaya göre temelleri 1950 yılında atılan ve 1986 yılında holdingleşerek aktif ticari faaliyetlerine başlayan Can Holding, 1990 itibariyle resmi olarak merkezini İstanbul’a taşıdı.

Can Grubu, Energy Petrol ile enerji sektörü, Awox, Seikon, Telefox ve Energia markalarıyla dayanıklı tüketim sektöründe, Bilgi Üniversitesi, İTÜ ETA Doğa Koleji Vakfı ile eğitim, VİP Transport ile lojistik kargo, Mediza Hospital ile sağlık, Golden Hill Hotel ile turizm-otel alanlarında faaliyet gösteren yatırımlara sahip. Şirketin ayrıca beton santrali ve kibrit üretim tesisleri var.

Can Holding’in yönetim kurulu başkanı ise Kemal Can… Kemal Can, aslen Ağrılı olarak biliniyor. Otelleri, benzin istasyonları ve hastaneleri var.

AKP’Lİ İSİMLERLE BAĞLANTILARI DİKKAT ÇEKİCİ

Can Holding yöneticilerinin, iktidara yakın isimlerle sıkça bir araya gelmesi dikkat çekiyor. Bu ziyaretlerden biri, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde gerçekleşti. Can Holding Yönetim Kurulu başkanlarından Cemal Can, AKP’nin Ağrı Büyükşehir Belediye Başkan adayı Savcı Sayan’a açık destek vermek amacıyla bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret, holdingin Ağrı kökenli bağlantılarını ve yerel siyasetteki etkinliğini gözler önüne serdi.

Benzer şekilde, Kemal Can’ın 2022 yılında, Azerbaycan seyahati sırasında trafik kazası geçiren eski TBMM Başkanı ve AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ı evinde ziyaret etmesi, siyasi isimlerle kurulan bu yakın bağların bir başka örneği oldu.

Bu ziyaretler, Can Holding’in yalnızca ticari faaliyetleriyle değil, aynı zamanda siyasi bağlantılarıyla da güçlü bir konumda olduğunu gösteriyor. İktidara yakın duruş sergileyen bu ilişkiler, holdingin medyaya giriş sürecinde destek aldığı yönündeki spekülasyonları da beraberinde getiriyor.

TÜTÜN KAÇAKÇILIĞINDAN GÖZALTI

Can Holding’le ilgili en dikkat çekici bilgi ise adlarının tütün kaçakçılığına karışmış olması. 2002 yılında MİT, Jandarma ve Emniyet ortaklığında, Gürbulak, Kapıkule, İstanbul ve Mersin’de yapılan Duman Operasyonu’nda, mali boyutu 8 trilyon lirayı bulan sigara kaçakçılığı saptandı. Operasyon kapsamında DYP Ağrı Milletvekili Musa Konyar’ın amcasının oğlu Ekrem Konyar ile Can Holding’in patronu Murat Can gözaltına alındı.

Operasyonda ele geçirilen sigaranın yaklaşık 4 milyon paket olduğu belirtiliyordu.

2016 yılında ise Can Holding’in adı 11 ayrı ülkedeki 1 milyar dolarlık kaçak sigara piyasasını yöneten baronlar arasında geçti. Bu kapsamda Can Holding’in patronu Murat Can ve Mehmet Şakir Can gözaltına alındı.

Can Holding kendileri hakkında Ekşi Sözlük’te ilk yazılmış entr’yi mahkeme kararıyla sildirmesiyle de dikkat çekiyor. Siteye girildiğinde “Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 02.11.2016 tarihli ve 2016/3927 d. iş sayılı kararı uyarınca bu başlıkta yer alan içeriklere erişimin engellenmesine karar verilmiştir” yazısıyla karşılaşıyorsunuz. Silinen entry’nin içeriği ise Murat Can ve Mehmet Şakir Can’ın kaçak sigara operasyonu kapsamında gözaltına alındığına dair haber.

FORMULA 1 İHALESİNDE USULSÜZLÜK

Can Holding, dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1’e birçok kez ev sahipliği yapan Kurtköy’deki İstanbul Park Pisti için yapılan ihaleyi kazanmasıyla da biliniyor. Ancak bu ihale de tartışmalarla anılıyor.

2 Nisan 2024’te Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğünce 30 yıllığına 117,8 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkarılan İstanbul’daki Formula 1 pisti için tek teklif veren şirket Can Holding’di.

Ancak ihale sürecinde usulsüzlük yapıldığı iddia edildi. Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş, 7 milyon 683 bin dolarlık teminat mektubu verdi. Fakat ihale şartnamesine göre gösterilmesi gereken banka ve özel finans kuruluşlarından teminat mektubunun sahte olduğu iddia edildi.

Şirketin ihaleye katılmak için verdiği teminat mektubu Mapfre Kefalet Sigorta A.Ş ‘ye ait. Ancak bu şirket herkesin bildiği ve dünya çapındaki Mapfre Sigorta A.Ş değil, onun ismini kullanarak ve sonuna da “kefalet” kelimesi eklenerek kurulan fason bir şirket olduğu anlaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu sahte teminat mektubunu nasıl kabul ettiği ise tartışmalara neden oldu.

MUHAMMET YAKUT İŞARET ETMİŞTİ

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker gibi YouTube videolarıyla dikkat çeken Muhammet Yakut’un ifşalarından biri de Can Holding’di. Muhammet Yakut, Can Holding için “Murat Can, Kemal Can, Türkiye’nin en büyük akaryakıt ve sigaraya kaçakçısı” ifadesini kullanıyor.

Muhammet Yakut

Yakut söz konusu videoda şunları söylüyor:

“Bakın bende bütün belgeleri var. Afrika, İran, Mersin ve Avrupa’ya yapılan işler. Hakan Fidan ile İbrahim Kalın’ın bunlarla ne işi var? Ben Binali Yıldırım’la olan fotoğraflarını da ortaya çıkaracağım. Evinde ağırladığı. Bunların bu ülkede ne işler yaptığını bırakın devlet-istihbaratı, Google’a girin size her şeyi çıkartır. Ben diyorum devlet devletlikten çıkmış…”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Tütün ve akaryakıt kaçakçılığı iddialarıyla anılan bir şirketin Türkiye’nin en büyük medya gruplarından birini devralması, medya bağımsızlığı ve şirketlerin şeffaflığı konusunda birçok soruyu gündeme taşıyor. Can Holding’in tartışmalı geçmişi, bu büyük devrin etkilerini uzun süre gündemde tutacak gibi görünüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com