Kulis: En az 4 bakan gidici, AKP genel merkezinde ‘vitrin savaşı’ yaşanıyor

Erdoğan'ın Arnavutluk dönüşü hem genel merkezde hem de kabinede "değişiklik olabileceği" şeklindeki açıklamasının ardından AKP kulisleri de hareketlendi. İddiaya göre en az 4 bakan 'gidici.' Genel merkezde ise ekipler arası "vitrin savaşı" yaşanıyor. İstanbul İl Başkanlığı içinse Ensar Vakfı kökenli isim geçiyor.

  • ü
  • 14 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Arnavutluk dönüşü hem kabinede hem de AKP’nin genel merkezinde “değişim olabilceği” açıklamasının ardından AKP kulisleri hareketlendi. Kabinede gitmesi muhtemel isimler de tartışılmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de listede. Tekin’in parti teşkilatı ve milletvekilleri tarafından eleştirildiği belirtiliyor.

Gazete Pencere’den Nuray Babacan, AKP’deki son kulisleri aktardığı yazısında, AKP’nin mayıs ayında yapılacak büyük kongresi konusunda henüz kimse tam havaya girmemişken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sözleriyle herkesi ‘canlandırdı’. Aylardan beri beklenen kabine değişikliğinin kongre sürecinde yapılacağını duyurdu. Tabii, doğal olarak kimler potada, kimler değil kulisleri dönmeye başladı. Genel merkez yönetiminin büyük bölümü, kabinede de en az dört bakanın gidici olduğu öne sürülüyor.

HANGİ BAKANLARIN İSİMLERİ GEÇİYOR?

Babacan yazısında şunları kaydetti: “AKP kulislerinde sık sık şikayet konusu olan ve değişeceği gündeme gelen dört bakan var. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in hem milletvekillerinden hem de vatandaşlardan tepki aldığı dile getiriliyor. Bu dörtlü ekibe zaman zaman Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş katılsa da bu isimlere haksızlık edildiğini söyleyenler de az değil.

Bu bakanların gideceğini iddia edenlerin, yerine kimlerin geleceğiyle ilgili hiçbir fikri yok. Bazı bakan yardımcılarıyla Cumhurbaşkanının dikkatini çeken bazı üst düzey bürokratların bu amaçla değerlendirileceği belirtiliyor. Seçim sürecine aile üyelerinin dahil olacağından kimsenin şüphesi yok.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

GENEL MERKEZDE “VİTRİN” SAVAŞLARI

AKP’deki “değişim” sancısında genel merkezin daha karışık olduğunu kaydeden Babacan, “Genel merkezin durumu ise daha ilginç. Yerel seçimlerden sonra hemen değiştirileceği sanılan parti yönetiminde kabineden daha köklü değişiklik bekleniyor. 18 kişilik kadronun en az 10’una veda edileceği iddialar arasında. Partide adını kimsenin bilmediği, herhangi bir kürsüde partinin politikalarını anlatırken görünmeyen genel başkan yardımcıları var” ifadelerini kullandı.

“En çok bazı popüler isimlerin durumu merak ediliyor” diyen Babacan, “Efkan Ala, Mustafa Elitaş, Ömer Çelik, Hayati Yazıcı, Nihat Zeybekci gibi isimlerin geleceği konuşuluyor. Bu isimlerden partiye veda edecek olanlarının cumhurbaşkanlığında değerlendirilebileceği öne sürülüyor. Efkan Ala ve ekibiyle uğraşanlar olduğu da kulağımıza gelenler arasında. Demokratik tavrıyla bilinen Ala’nın aşırı sessiz hali de eleştiri konusu” bilgisini paylaştı.

ERDOĞAN’IN DURUMU NE OLACAK?

Nuray Babacan, yazısını şöyle tamamladı:

“Kulis turuna devam edecek olursak, Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın geleceği partilileri ikiye bölmüş durumda. Bir grup, cumhurbaşkanının mutlaka aday olması gerektiğini, planlamanın bunun üzerine yapılmasını istiyorlar. Bu kişilerin, “2025 yılında çevremizde ve dünyada kaos yaşanacak. Sizin varlığınız çok önemli. İç sorunlar halledilir. Asıl önemli olan küresel gelişmeler, siz bunun içinde olmalısınız” dediği ve Erdoğan’ın buna yakın durduğu ifade ediliyor.

Diğer grup ise bugünkü tabloda Erdoğan’ın seçimi kazanmasının mümkün olmadığını, siyasete yenilerek veda etmesi yerine zirvede bırakmasının daha doğru olacağını, planın buna göre yapılarak partinin yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyorlar. Bütün bu görüşlerde, ülkenin geleceği mi, kişisel ikbal mi ön planda tutuluyor, merak konusu.

Kongre beklenmeden, il ve ilçelere yapılan ‘anahtar teslimi’ atamalar hala tartışılırken, Ankara ve İstanbul yönetiminin durumu merak konusu. Bu iki şehre, uygun başkan adayı bulunamadığını yazmıştık. İddiaya göre Cenk Dilberoğlu’nun adı İstanbul için öne çıkıyor. Ensar Vakfı kökenli isim aileye yakın. Ancak Dilberoğlu’nun tabanla bağ kuramayacağı ve tepki çekeceği de iddialar arasında.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com