2024 Nobel Barış Ödülü, atom bombasından kurtulan Japonlardan oluşan Nihon Hidankyo adlı sivil toplum kuruluşuna verildi.
Nobel Barış Ödülü, Japonya’da atom bombasından sağ kalanların kurduğu Nihon Hidankyo nükleer silah karşıtı örgüte verildi. Hibakusha (Hibakuşa) olarak bilinen grup, 1945’te 2. Dünya Savaşı’nın son aylarında Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan bombalardan sağ kurtulanlar tarafından kuruldu.
2024 Nobel Barış Ödülü verilen 81 yaşındaki Japon aktvist, “Gazze’de çalışanlara verileceğini düşünmüştüm” dedi. Serbestiyet’in aktardığına göre; Nobel Barış Ödülü’nün verildiği Japon nükleer silahlarla mücadele örgütü Nihon Hidankyo’nun eş başkanı, Hiroşima’dan kurtulan Toshiyiku Mimaki, “Nihon Hidankyo mu? Gazze’de çalışan insanların kesinlikle seçileceğini düşünmüştüm. Gazze’de kanlar içindeki çocuklar ebeveynleri tarafından taşınıyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya’da olduğu gibi.” ifadelerini kullandı.
Norveç’in başkenti Oslo’daki Norveç Nobel Enstitüsünde yapılan basın toplantısında, 2024 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi açıklandı.
Burada yapılan açıklamada, “Hibakuşa” olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından kurtulanların oluşturduğu bu taban hareketinin, “nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koydukları” için ödüle layık görüldüğü bildirildi.
Nihon Hidankyo üyelerinin, atom bombaları saldırılarının ardından nükleer silah kullanımının yıkıcı insani sonuçları hakkında farkındalık yaratmak için yorulmak bilmeden çalıştığı belirtilen açıklamada, zamanla nükleer silah kullanımını ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu vurgulayan güçlü bir uluslararası norm geliştiği, bu normun da “nükleer tabu” olarak bilinir hale geldiği aktarıldı.
Açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarından sağ kurtulan “Hibakuşa”nın tanıklığının bu anlamda benzersiz olduğu kaydedildi.
Bu tanıkların kendi deneyimlerine dayanan eğitim kampanyaları oluşturduğu ve nükleer silahların yayılmasına ve kullanılmasına karşı uyarılarda bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu kişilerin dünya genelinde nükleer silahlara karşı yaygın bir muhalefetin oluşmasına ve pekişmesine yardımcı oldukları vurgulandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Açıklamada, “Norveç Nobel Komitesi yine de cesaret verici bir gerçeği kabul etmek istemektedir: Yaklaşık 80 yıldır savaşta hiçbir nükleer silah kullanılmamıştır. Nihon Hidankyo ve Hibakuşa’nın diğer temsilcilerinin olağanüstü çabaları nükleer tabunun yerleşmesine büyük katkı sağlamıştır. Dolayısıyla bugün nükleer silah kullanımına karşı bu tabunun baskı altında olması endişe vericidir.” ifadelerine yer verildi.