İmzalar atıldı: At, eşek ve domuz etinden gümrük vergisi alınmayacak

Ünlü bir restoranın ürünlerinde domuz eti kullanıldığı haberleri gündemdeyken Sudan ile imzalanan anlaşma dikkat çekti. Anlaşmaya göre, Sudan'dan ithal edilecek 500 ton at, eşek ve domuz eti için yüzde 100 gümrük indirimi uygulanacak.

  • ü
  • 09 Ekim 2024
  • ü
  • Ekonomi

Sudan ile Türkiye arasında imzalanan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında, Sudan’dan ithal edilecek 500 ton at, eşek ve domuz eti için yüzde 100 gümrük indirimi uygulanmasına karar verildi.

Teklif TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilirken, bu anlaşmayla birlikte Sudan’dan yapılacak birçok tarımsal ve hayvansal ürün ithalatında gümrük vergisi kaldırılacak. Anlaşmanın akıbeti TBMM’de yapılacak oylama neticesinde netleşecek.

Anlaşmanın içeriğinde yalnızca at, eşek ve domuz eti yer almazken, maymun, kobay faresi, ton balığı ve mezgit gibi türler de bu anlaşmada kendisine yer buldu.

VERGİSİZ İTHAL EDİLEBİLECEK DİĞER ÜRÜNLER NELER?

Öte yandan anlaşmaya göre, konyak, rakı, tekila gibi alkollü içecekler, sebze-meyve, pirinç, buğday, arpa gibi tarımsal ürünler, canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri de anlaşma dahilinde vergisiz ithal edilebilecek.

‘ÇİFTÇİ ZOR DURUMA DÜŞÜCEK’

İPA Başkanı Buğra Gökçe ise, anlaşmaya sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Gökçe, söz konusu anlaşmanın çiftçiyi zor duruma düşüreceğine dikkat çekerek, çiftçilerin maliyetler altında ezildiğini kaydetti. Gökçe, Sudan çiftçisine kazandıracak anlaşmanın Türkiye’deki üreticilere kaybettireceğini belirtti. Gökçe şunları kaydetti:


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

“Türkiye’de tarımsal destekler yetersizken, çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıp maliyetler altında ezilirken, yerel yönetimler çiftçimizi desteklemek için canla başla çalışırken tarımsal üretimimizi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayret ve şaşkınlıkla karşılıyorum. TBMM’nin bu teklifi reddetmesini, kendi çiftçimizi ve üreticimizi destekleyecek uygulamaların hayata geçmesini diliyoruz.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com