Gözler Meclis’te: Atalay’ın vekilliği teslim edilecek mi?

TBMM bugün saat 14:00’da, vekilliği hukuksuz olarak düşürülen ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için toplanıyor.

  • ü
  • 16 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Meclis, Gezi Parkı davasından ceza verilen ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Vekilliğinin düşürülmesi işlemi yok hükmünde” kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay için saat 14:00’da toplanıyor.

Muhalefet, Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesini geçersiz sayılan AYM kararının okutularak, Atalay’ın özlük haklarının iade edilmesini talep ediyor. Dolayısıyla gözler, kararın okutulup okutulmayacağında.

Olağanüstü oturumda, parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından genel görüşme talebinin oylamaya sunulması bekleniyor. Kararın okutulması da bu görüşmenin sonucuna bağlı.

MUHALEFET VEKİLLERİ EKSİKSİZ KATILIRSA…

266 vekili bulunan AKP, toplantıya katılacağını açıklamıştı. AKP’nin oturuma kaç vekille geleceği bilinmezken, iktidar ortağı MHP katılmayacağını duyurmuştu. Oturumda ‘iktidar bloku’nun temsil sayısı HÜDA-PAR ve DSP de katıldığında 270’i buluyor. Yeniden Refah Partisi Atalay konusunda muhalefetin yanında olduğunu açıklamışken, muhalefet ancak eksiksiz katılması halinde iktidar blokunun sayısını yakalıyor.

CHP, DEM Parti, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi (EMEP) 9 Ağustos’ta, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay ile ilgili verdiği karar nedeniyle Meclis’in olağanüstü toplanmasını istemişti.

AYM 22 Şubat’ta Yargıtay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının “yok hükmünde olduğunu” açıklamış, gerekçeli karar 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

ATALAY: AKSİ GEREKÇE, ANAYASA’YA UYMAMANIN BAHANESİ OLACAK

Can Atalay’ın kendisi de olağanüstü toplantı öncesi TBMM Başkanlığı’na mesaj gönderdi. Atalay, “AYM kararı Meclis’te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacak” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com