Adalet Bakanı Tunç’tan Can Atalay açıklaması: Meclis’in yapabileceği bir şey yok

TBMM Genel Kurulu'nun TİP'li Can Atalay için toplanması öncesi konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Adli yargının verdiği kesin hüküm ortadayken Meclis'in yapabileceği bir şey söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

  • ü
  • 14 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

TBMM Genel Kurulu’nun Can Atalay’ın için cuma günü yapacağı olağanüstü toplantısı öncesi açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Adli yargının kesinleşmiş kararı bulunduğu için Meclis’in atabileceği bir adım bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Bakan Tunç, TBMM’nin yaklaşan olağanüstü toplantısı öncesinde açıklama yaptı. Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Yargıtay arasında Can Atalay’ın milletvekilliği konusunda bir görüş ayrılığı bulunduğunu belirtti.

Gezi Davası kapsamında milletvekili seçilen Atalay hakkında Yargıtay, Anayasa’nın 14. maddesi gereğince bir karar vermiş ve dokunulmazlığın kapsam dışı olduğunu açıklamıştı.

Buna karşın AYM, Meclis’in bu konuda işlem yapmasına gerek olmadığı yönünde bir karar verdi.

Cuma günü de TBMM olağanüstü toplanacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtladı.

Bakan Tunç’a Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin TİP’li Can Atalay ile ilgili olağanüstü toplanması soruldu.

Konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay arasında bir görüş ayrılığı olduğunu bildiren Tunç, “Yargıtay Anayasa’nın 14. maddesinin açık olduğunu bunun da dokunulmazlık içerisinde sayılamayacağını söyleyerek bir karar aldı. Burada Yargıtay ile AYM arasında görüş farkı ortaya çıktı. Anayasamızın maddelerinin bireysel başvuru hakkının 2 yüksek mahkememiz arasında bir fark söz konusu” ifadelerini kullandı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘KESİN HÜKÜM KALKMIŞ DEĞİL’

Sözlerine devam eden Bakan Tunç, Can Atalay ile ilgili kesin hükmün henüz kalkmadığını söyledi.

“Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar söz konusu. AYM burada Meclis’in bir işlevi söz konusu olmadığı gerekçesiyle bir karar verdi” diyen Tunç, burada Meclis’in yapabileceği bir işlemin söz konusu olmadığını belirtti.

Tunç şöyle konuştu:

“Kesin hüküm okunduğunda TBMM’de vekilliği düşüyor. Bu da kalkmış değil. Yargıtay’ın vermiş olduğu bir karar söz konusu. AYM burada Meclis’in bir işlevi söz konusu olmadığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına dair bir karar verdi. Burada Meclis’in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil. Cuma günkü görüşmelerde muhalefet, iktidar ve partiler görüşlerini ifade edecektir.”

NE OLMUŞTU?

Gezi Parkı davası kapsamında tutuklanan Can Atalay, geçen yıl 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde TİP’ten Hatay Milletvekili seçildi. Tutuklu olduğu İstanbul’un Silivri ilçesindeki Marmara Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmeyen Atalay hakkında verilen 18 yıllık hapis cezası da Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Eylül 2023’te onandı. Bunun üzerine aradan bir ay geçmeden 25 Ekim’de Anayasa Mahkemesi (AYM), ”hak ihlali” karar verdi. Mahkeme, Atalay’ın ‘seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği’ haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

30 OCAK’TA VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin uygulamayarak gönderdiği Yargıtay 3. Ceza Dairesi de AYM kararını tanımadı. Atalay’ın Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar, 30 Ocak tarihindeki Genel Kurul’da, eski Adalet Bakanı da olan Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ tarafından okunarak vekilliğinin düşürüldüğü ilan edildi. Bozdağ’ın tavrı tartışmaları, itirazları artırdı.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com