Mahmud Abbas, Meclis’te: Gazze’ye gitme kararı aldım, bunu yapacağım

İki günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas TBMM'de konuştu. Abbas, Gazze'ye gitme kararını aldığını ilk kez duyurdu: 'Bunun bedeli hayatımız da olsa benim hayatım Gazze'deki bir çocuğun hayatından daha değerli değildir."

  • ü
  • 15 Ağustos 2024
  • ü
  • Politika

Mahmud Abbas, TBMM'de konuştu. (Fotoğraf: Adem ALTAN / AFP)

TBMM Genel Kurulu’nda ‘Filistin’ konulu olağanüstü toplantı, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın katılımıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurul Salonu’nda oturuma katılıyor. Oturum, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un konuşmasıyla açıldı.

“Devlet olarak Gazze halkına karşı ortak duruşu sergilemiş dünyadaki ender ülkelerden biriyiz. Filistin halkının sesi olmaya devam ediyoruz” diyen Kurtulmuş’un ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kürsüye geldi.

“Barış ve güvenliğe giden yol Filistin’den başlar” diyen Abbas’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

‘MİLLİ MÜCADELEMİZ ZAFERLE TAÇLANACAK’

“Konuşmama on binlerce şehidimize rahmet dileyerek söze başlamak istiyorum. İsrail’in saldırıları, soykırım suçu nedeniyle Gazze’de, Batı Şeria’da Kudüs’te şehit olanları anarak başlamak istiyorum. Sonuncusu da lider İsmail Haniye’ye karşı işlenen suç olmuştur. Milli mücadelemiz zaferle taçlanacak. Uzun süredir devam eden bu bela zaferle son bulacak.

Fotoğraf: Adem ALTAN / AFP

‘ULUSLARARASI TOPLUM NASIL SESSİZ KALABİLİYOR’

Biliyorum ki, bu konu bütün ilginizin odağında yer almaktadır ve bu mecliste bununla ilgili tartışmalar yürütmüş bulunmaktasınız. Filistin halkına karşı işlenen tarihi adaletsizliğe, katliamlarına, savaş suçlarına ve soykırıma karşı sizler bu Filistinlilerin yanında yer almaktasınız. Allah aşkına soruyorum her gün İsrail işgal devletinin Gazze’de bulunan özellikle de bir kaç gün önce yüzden fazla şehidin verildiği okul katliamı da olmak üzere her gün sığınma kamplarına gerçekleştirilen katliamlara uluslararası toplum nasıl sessiz kalabiliyor.

‘KARDEŞ TÜRK HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin öncü rolünü takdirle karşılıyoruz. Cesur ve ilkeli tutumundan dolayı kendisini kutluyoruz. Öte yandan İsrail’in halkımıza, topraklarımıza ve kutsal mekanımıza karşı işlediği suçları reddeden ve kınayan Türkiye’nin tüm siyasi partilerini ve sivil toplum kuruluşlarını tutumlarından dolayı kutluyorum. Yine samimi duyguları ve asil duruşu ile Filistin halkını ve haklı davasını destekleyen kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum. Halkımız Filistin ve Kudüs için şehit olan Türk halkını unutması mümkün değildir. Özel olarak da Türkiye’nin İsrail’in Gazze’deki soykırımı karşısında Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı’na dahil olma kararını da kutluyorum.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘GAZZE’DE BİR BAŞKA DEVLET OLAMAZ’

Soykırımın asıl amacı Filistin’i yok etmektir. 7 Ekim’den bu yana 40 bin kişi şehit edildi. 10 bin kayıp, 80 bin yaralı var. Bunlara rağmen dik durmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Mısır ve Ürdün’ün tutumlarını takdirlerini karşılıyoruz. Bu tutumlar bizimle tamamen örtüşmektedir. Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz asli bir parçasıdır. Gazze’de bir başka devlet olamaz, Gazze’siz Filistin devleti olamaz.

Mahmud Abbas’ı Erdoğan da dinledi. (Fotoğraf: Adem ALTAN / AFP)

GAZZE’YE GİTME KARARI ALDIM

80 tane karar var şimdiye kadar alınan ama ABD’nin tutumundan dolayı 1 tanesi bile uygulanamadı. Askeri yöntemler sonuç getirmeyecektir. Filistin’in meşru hakkına dayalı yöntemler barışı getirebilir. İsrail’in kısmi çözümlere yönelmesi doğru değildir. Gazze tümüyle bizimdir. batı Şeria ve Kudüs gibi onlar da bizimdir. biz topraklarımızı bir karşı dahi olsa parçalayan çözüme eyvallah demiyoruz. Bundan dolayı burada sizlerin huzurunuzda bir şeyi duyurmak istiyorum; önümüzde bir çözüm kalmadı. Ben, Filistin liderliğindeki kardeşlerimle Gazze’ye gitme kararı aldım, bunu yapacağım.

Bütün gücümle bunu gerçekleştireceğim. Bunun bedeli hayatımız da olsa benim hayatım Gazze’deki bir çocuğun hayatından daha değerli değildir.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com