Baronlar ülkeye dolduktan sonra… Vatandaşlık verilirken Interpol’den ‘temiz kağıdı’ alınacak

Hemen her gün bir uyuşturucu baronunun ya da kara para aklama suçlusunun 'yakalandığı' Türkiye'de vatandaşlık almak için yeni dönem başladı. Emniyet ve MİT’in onay vermediği, Interpol’ün de ‘temiz’ demediği yabancılara vatandaşlık verilmeyecek.

  • ü
  • 23 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Üsküdar’da yakalanan Hırvat uyuşturucu baronu Nenad Petrak da 250 bin dolara daire satın alarak vatandaşlık almıştı

Ali Yerlikaya’nın, Süleyman Soylu’nun yerine İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturmasının ardından hemen hemen her gün ‘yakalandığı’ bilgisi paylaşılan baronlara nasıl vatandaşlık verildiğiyle ilgili tartışmalar sürerken ‘vatandaşlık şartları’nda değişikliğe gidiliyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kimliği alacak yabancılar, hem Emniyet hem de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yapılan güvenlik araştırmalarından geçmek zorunda. Ayrıca, Interpol’den de iki defa doğrulama yapılmadan vatandaşlık verilmeyecek.

KONTROLLER ARTIK ‘DAHA SIKI’

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyapan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Türk vatandaşlığı süreçlerinin nasıl işlediğini ve son dönemdeki iddialara yönelik açıklamalarda bulundu. Taşyapan, Türk vatandaşlığı verilmesi konusunda en önemli aşamalardan birinin Emniyet ve MİT’in yaptığı güvenlik araştırması olduğunu belirtti. Bu kurumların olumlu kanaat bildirmemesi durumunda vatandaşlık işlemlerinin yürütülmeyeceğini vurguladı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Son zamanlarda uluslararası organize suç örgütü üyelerinin Türk vatandaşlığı aldığına dair tartışmalar nedeniyle süreçler daha sıkı takip ediliyor. Başvuru aşamasında ve başvurunun sonuçlanmasına kısa süre kala Interpol’den iki defa doğrulama isteniyor. Taşyapan, Emniyet ve MİT soruşturmalarının üzerinden beş altı ay gibi bir süre geçtiğinde tekrar Interpol’e sorarak ikinci bir doğrulama yaptıklarını belirtti.

NİKAH BAŞVURULARI İÇİN VALİLİKLERE YAZI

Ayrıca, İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de kanuni kalış hakkı olmayan yabancıların nikâh başvurularını kabul etmemeleri için valiliklere bir yazı gönderdi. Kaçak göçmenlerle mücadele için bu kural yeniden hatırlatıldı. Yasal olarak Türkiye’de kalma hakkı olmayan yabancıların evlilik başvuruları kabul edilmeyecek. Örneğin, Fas hükümeti, vatandaşlarının evlenme başvurularının kendi konsoloslukları veya büyükelçilikleri tarafından teyit edilmesini talep ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com