Dünyada en çok Türkiye parayla satılan vatandaşlık sattı

Para karşılığı Türk vatandaşlığına geçme konusunda araştırma yapan İtalyan gazeteci ve sosyolog D'Eramo “Bugün dünya genelinde vatandaşlık alanların yarısından fazlasını Türkiye ağırlıyor” dedi.

  • ü
  • 24 Aralık 2023
  • ü
  • Dünya

Tür pasaportu değer kaybından Venezuella ile yarışıyor.

Yabancıların en az 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşlığına geçme hakkına ilişkin araştırma yapan İtalyan gazeteci ve sosyolog Marco D’Eramo “Bugün dünya genelinde vatandaşlık alanların yarısından fazlasını Türkiye ağırlıyor” dedi.

İstanbul’un zenginler için mükemmel yaşanabilir bir metropol olduğunu vurgulayan D’Eramo, “İlk başta başvuruların çoğu Irak, Afganistan, Filistin ve Mısır’dan geldi. Sonra Dubai’nin yabancı sakinleri de dahil oldu” değerlendirmesinde bulundu.

İRANLILAR İÇİN ÇOK CAZİP

Cumhuriyet’in aktardığına göre; Covid-19 ve Avrupa’daki savaşla birlikte Ukraynalılar ve Pakistanlıların da bu furyaya katıldığını belirten İtalyan gazeteci şöyle devam etti:

“Varlıklı İranlılar için Türkiye’nin özel bir çekiciliği vardır. Sadece komşu bir ülke olması ve İranlıların vize olmadan girebildiği az sayıdaki ülkeden biri olmasının yanı sıra Türkiye, Türk lirasının yüksek enflasyon (bu yıl yüzde 39) nedeniyle son iki yılda dolar karşısında yarı değer kaybetmesi de önemlidir. İranlılar, Türkiye’de kendi devalüasyonları ve enflasyonlarından daha az cezalandırılırlar, gayrimenkul alımı diğer yerlere göre daha karlıdır. Şu anda yılda ortalama 10 bin konut satın alıyorlar. Bunlar karlı varlıklardır, çünkü İstanbul ve Akdeniz sahilinin genelinde konut fiyatları yükselmektedir. Bir vatandaşlık başvuru ajansı, ilanında bu durumu ‘Türkiye’yi ev, sigorta ve yatırım olarak düşünebilirsiniz’ diye tanıttı.”

TÜRKİYE’DEN PARA KARŞILIĞI KOLAY VATANDAŞLIK

Türk Vatandaşlığı Kanun’un çok tartışılan ‘Türk vatandaşlığının istisnai kazanılması’ başlıklı 20’nci maddesinde değişiklik yapıldı.

15 Aralık 2023’te Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre, Türk vatandaşlığı için uygulanan yönetmelikte ‘döviz tutarındaki taşınmazı’ ibaresi, ‘döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı” olarak değiştirildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com