MEB, Maarif Vakfı’nın okul açmasına izin vermeyen Fransa’ya savaş açtı

Fransa'da Maarif Vakfı'nın okul açma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'deki Fransız okullarına savaş açtı. Okullara önce para cezası verdi, ardından müfredatına müdahile etti.

  • ü
  • 09 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ankara’da İstanbul’da faaliyet gösteren iki Fransız okulluna denetim adı altında yaptığı baskıların, öğrencileri mağdur edecek noktaya ulaştığı belirtildi.

Gazeteci Nuray Babacan, Fransa ile ikili ilişkilerden okulların nasibini aldığını belirterek, denetim adı altında para cezasından sonra müfredatlarına müdahale edildiğini belirtti.

Babacan, Gazete Pencere’deki yazısında, yaşanan sıkıntıyı şöyle anlattı: “AKP iktidarı bir süreden beri Fransız hükümetinin Türkiye’de faaliyet gösteren okullarına kafayı takmış durumda. Ankara’da faaliyet gösteren Charles de Gaulle ile İstanbul’da bulunan Pierre Loti Fransız Lisesi, bu savaştan nasibini aldı. İktidarın bir süreden beri bu okullara denetim adı altında para cezası kestiği biliniyor. Ama bu kez iş daha ileri götürüldü ve okulun müfredatına müdahale noktasına gelindi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Yabancı okulların Türkiye’deki faaliyetlerinin denetlenmesi, özellikle fiyat uygulamaları ve öğrencilerin mağdur edilmemesi açısından kontrol edilmesi son derece normaldir. Ancak insanların kendi özgür iradesi ile seçtiği eğitim tercihlerini engellemeye çalışmak, siyasi mesaj içeren bazı adımlar atarak öğrencileri ve velileri tedirgin etmek başka bir şeydir.”

MAARİF VAKFI’NIN OKUL AÇMA GİRİŞİMİ BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI

İki ülke arasındaki sıkıtının Türkiye’nin Fransa’da okul açmak istemesiyle başladığına işaret eden Babacan,  “Şimdi hükümet, Fransa üzerinden yol alamayınca buradaki Fransız okullarına kafayı taktı. Bu okullarda, din ve ahlak dersi verilmesi, Türk müfredatının uygulanması ve MEB’e bağlı Türk öğretmenlerinin görev alması konusunda baskı yapıldığı anlatılıyor. 1942 yılından beri eğitim veren ve iki ülkenin de bu özel statüyü kabul ettiği, 22 yıllık AKP iktidarında, AKP’li siyasilerin çocuk ve yakınlarının olduğu hesaba katıldığında bu ısrar neden?

Öğrendiğimize göre hem Fransızlar hem Türk öğrenci velileri, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın devreye girmesini istemişler. İşin kör döğüşünden çıkarılması ve diplomasi yoluyla çözülmesi isteniyor. Fidan’ın olası Fransa ziyaretinde bu konunun da ele alınacağı belirtiliyor. Şimdi öğrenci velileri, eylülde başlayacak yeni eğitim dönemi öncesinde baskının ortadan kalkmasını, iki ülke arasındaki eğitim anlaşması görüşmelerinin tamamlanmasını ve MEB’deki herkesi ürküten ‘eğitim kafası’nın yarattığı sorunların çözülmesini bekliyor.”

Babacan, Türkiye Maarif Vakfı da iktidarın genel eğitim anlayışının ve kötü anıların kurbanı olduğunu belirterek, “Kimse güvenip Türk okullarına öyle kolay kucak açmıyor. O yüzden sorun, buradaki yabancı okullardan çok, Türkiye’nin imajında…” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com