AKP’nin ‘kardeş partisi’ DAVA, AP seçiminde sıfır çekti

AKP'nin Almanya'daki 'kardeş' partisi DAVA, Avrupa Parlamentou seçimlerinde yüzde 0,4 oy alarak milletvekili çıkaramadı.

  • ü
  • 11 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

AKP’nin Almanya’daki kardeş partisi Çoğulculuk ve Kalkınma için Demokratik İttifak (DAVA), Avrupa Parlamentosu seçimlerinde umduğunu bulamadı.

Seçime Türkler tarafından kurulan Yenilik ve Adalet İttifakı (BİG) ve Çoğulculuk ve Kalkınma için Demokratik İttifakı (DAVA) partisi katıldı. DAVA Partisi, Türklerin çok olduğu Duisburg’da yüzde 44 oy ile birinci parti oldu.

BIG Partisi, seçimlerde  31.141 oy aldı. DAVA Partisi ise AP seçimlerine katılan parti 148.724 oy alarak %0,4’lük bir orana ulaştı. AP seçimlerinde Almanya’da hiçbir baraj olmamasına karşın her iki parti de milletvekili çıkaramadı. 1 milletvekili çıkarabilen diğer küçük partiler en az 243.000 oy aldı.

CHP Berlin Temsilcisi Kenan Kolat, bir sonraki AP seçimlerinde baraj uygulamasının devreye gireceğini ve milletvekili çıkarmak için en az 1,2 oya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Türk ve Müslüman seçmenlerin içindeki farklı siyasal eğilim ve akımlar dikkate alındığında örneğin tüm Türk seçmenler (ki bu sayının 1 milyon civarında olacağı tahmin edilebilir) bu partilerden birine oy verse dahi bir seçim başarısı elde etmeleri olanaklı görülmemektedir”dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Kolat, kurulan partilerin göçmenlerin haklarını ve hukuklarını savunmaktan uzak olduğuna işaret ederek, “Almanya’daki demokratik partilerin göçmenlere ve özelde Müslümanlara yönelik politikalarını gözden geçirmeleri, bu toplum kesimleriyle daha iyi ve sürekli iletişim kurmaları yararlı olacaktır. Merkez sol partilerin son seçimlerde gerilemeleri, ırkçı partinin yükselişi herkesin daha fazla bu tehlikeye karşı çalışma yapmasını zorunlu kılmaktadır.” ifadesini kullandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com