Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç’in kapsamlı bir retrospektifine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’nin değerli kadın seramik sanatçılarını destekleyen ve ‘İyi Bak Dünyana’ hareketiyle dünyanın sanatla daha iyi bir yer olacağını vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), bu kez Melike Abasıyanık Kurtiç’e odaklanıyor. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Ankara Galeri Nev iş birliğinde hayata geçen sergi Bir Denizkestanesinin Anıları (Memoirs of a Sea Urchin), kapsamlı bir Kurtiç retrospektifi sunuyor.
Çağdaş Türk seramik sanatının önemli isimlerinden Melike Abasıyanık Kurtiç’e odaklanan sergi, sanatçının pratiğinin temelini oluşturan tohum seramiklerine, denizkestanelerine, yosun perdelerine, pirinç kağıtlarına ve gel-git fotoğraflarına ayrı ayrı, tüm özgün ve karmaşık doğaları içerisinde yer vererek bu birbirinden farklı üretimler arasındaki olağanüstü tutarlılığın, sonsuz ve girift tüm ilişkilerin hissedilebilmesini de amaçlıyor.
Serginin küratörü Deniz Artun sergiyi “Yaşarken üretimini çok az paylaşmış olmasına rağmen, hakkında çokça yazılmış, özellikle de pek çok söyleşi gerçekleştirmiş sanatçı, ilk bakışta genellikle bir formu, bir kabuğu ya da uzayın ta kendisini ‘açan’ birisi izlenimi veriyor. ‘Bir Denizkestanesinin Anıları’, geçmişte yazılanların aksine, Melike Abasıyanık Kurtiç’i “kapatan” bir sanatçı olarak sunuyor, sergide kabuk kabuklanıyor, yosun yosunlanıyor, taş taşlaşıyor. Dolayısıyla, bir yandan, el yordamı desenler, karalanmış çalışma notları, kırılmış denizkestaneleri ve henüz yaş deniz yosunlarına yer veren sergi, bir yandan sanatçının atölyesinde kurduğu, bir doğa bilimci laboratuvarının kapılarını açıyor ve araştırmasının katmanlarına tanıklık edilmesine vesile oluyor. Diğer yandan aynı malzemeler, eserlere son derece kişisel ve mahrem bir hazine olarak da eşlik ediyor ve izleyenleri aynı atölyede yaşayan filozofun ya da şairin karanlıklarında da dolaştırıyor.” sözleriyle yorumluyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bir Denizkestanesinin Anıları (Memoirs of a Sea Urchin) 1 Eylül’e kadar Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilir.