Diyarbakırlı Tahsin Bey Galeri Selvin’de

Diyarbakırlı Tahsin Bey, ölümünden yıllar sonra açılan ilk kişisel sergisi ile Galeri Selvin’de sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 19 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Diyarbakırlı Tahsin Bey, ölümünden yıllar sonra açılan ilk kişisel sergisi ile Galeri Selvin’de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, Galeri Selvin’in aile koleksiyonunda kalan son ve çoğu poşad niteliğinde 30 kadar esere yer veriyor.

Galeri Selvin’in sergisinde Tahsin Bey’in çizimlerine ek olarak Sanat Tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu tarafından hazırlanan, ressam hakkında bilgi ve belgeye dayalı, önemli eserlerini içeren kaynak bir kitap da eşlik ediyor. Deniz ressamları arasında önemli bir yere sahip olan Diyarbakırlı Tahsin Bey, 1930 yılından sonra yaptığı tüm resimlerde, serbest fırça darbeleri ve renk lekelerinin gelişigüzel vuruşunu tercih ediyor.

İlk resim denemelerine Askerî Rüştiyesi’ndeki eğitimi sırasında, kurşunkalem ve suluboya çalışmalarıyla başlayan sanatçı, daha sonra gittiği Kuleli Askeri Lisesi’nde Kuleli’deki hayatı sırasında Boğaz’ın güzelliklerini, gemileri, şilepleri çalışma imkânını buldu. Çalışmaları hocası Osman Nuri Paşa tarafından desteklenen Tahsin Bey, Türkiye resminin ilk yurtdışı sergisi olarak kayda geçen, 1918’de açılan Viyana Sergisi’ne “Fransız Kruvazörü Bouvet’in Çanakkale Önünde Batışı”, “Barbaros ve Turgut Reis”, “Japon Deniz Savaşı” adlı yapıtların yanı sıra üç adet Meryem Ana etüdü olmak üzere 7 çalışmasıyla katıldı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Deniz ressamı Diyarbakırlı Tahsin Bey’in ölümünden sonra açılan ilk kişisel sergisi 18 Mayıs’a kadar Arnavutköy Galeri Selvin’de görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com