ABD’de kuş gribi korkusu

ABD’de iki üretim merkezinin tesislerinde kuş gribi salgını olduğunu duyurmasının ardından ülkeyi salgın telaşı sardı.

  • ü
  • 05 Nisan 2024
  • ü
  • Dünya

ABD’de iki tesiste kuş gribi salgını olduğunun duyurulması ülke çapında endişe yarattı. Hafta başında Michigan’daki bir kümes hayvanı tesisi ve Teksas’taki bir yumurta üretim tesisi, işletmelerinde kuş gribi salgınının görüldüğünü duyurdu. Uzmanlar durumun halk sağlığı için bir tehdit oluşturmadığını söylese de ülkenin en büyük yumurta üreticisindeki salgın haberi toplumu germeye yetti.

Teksas’taki yumurta üretim tesisinde bazı hayvanlarda kuş gribi testinin pozitif çıkmasının ardından yaklaşık 2 milyon tavuk kesildi. Bu itlaf öncesinde, ABD genelinde 82 milyondan fazla kuşu etkileyen virüsün yayılmasını önlemek için, tarım şirketleri son önlemi 2022 yılında aldı.

Ülkenin en büyük yumurta üreticisi Cal-Maine Foods, etkilenen kümes hayvanlarının sürülerinin %4’ünden daha azını oluşturduğunu söyledi. ABD’de bildirilen ikinci insan vakası ise bu hafta Teksas’ta teyit edildi. Virüsün tesadüfen enfekte sığırlardan bulaştığı bu vaka, influenza üzerine çalışan bilim insanlarını şaşırttı. Bilim insanlarının çoğu, ilk şoku atlattıktan sonra, sığır enfeksiyonunun olabileceğini gösteren kanıtlar olduğunu kabul etti. Şimdiye kadar rapor edilmemiş olan bu influenza türü ile ilgili çalışmalar devam ederken bilim adamları virüsün insanlara etkisi ile alakalı korkutucu bir durum olmadığını belirtti.

KUŞ GRİBİ NEDİR?

H5N1 olarak sınıflandırılan ve insanlarda mevsimsel ve salgın griplerin sebeplerini de içeren influenza A ailesinin bir varyantı olan virüs ördek, kaz gibi su kuşlarında görülüyor. Su kuşlarından tavuk ve diğer kümes hayvanlarına yayılan H5N1’in yüzeyindeki proteinler birçok kuş türünde bulunan reseptörlere karşılık gelir ve bu reseptörlerden yoksun olan insanlarda enfeksiyon nadir olarak görülüyor ve hafif semptomlarla sonuçlanıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

2003 yılından bu yana dünyada 500’den az insanın ölümü ile ilişkilendirilen kuş gribi ilk olarak 1959 yılında tespit edildi ve diğer virüsler gibi evrimleşerek yeni versiyonlarını oluşturdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com