GRİP

GRİP; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur.

Grip influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır. Grip kış aylarında yaklaşık 6-8 hafta kadar etkili olur. Etken influenza virüsü A, B, ve C tiplerine sahiptir. C tipi insanlarda hastalık yapmaz. İnfluenza A, daha hafif seyreder. Tip B ise daha çok çocukları etkiler. Grip virüsü bazı yıllarda büyük salgınlar yapabilir. Hastalığın bulaşma yolu hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara bulaşması şeklindedir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür.

GRİP NEDEN OLUR?
Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır.

Gribin bulaşması kapalı ortamlarda çok daha kolaydır. Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı insanlar solunum yoluyla virüsü alır. İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişiler 1-4 gün içinde gribe yakalanır.

Grip belirtileri nelerdir?
Ateş: 38-39
Baş ağrısı
Genel vücut ağrısı
2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
Burun tıkanıklığı
Boğaz ağrısı
Sıklıkla öksürük

Grip hastalığına bağlı komplikasyonlar; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı). Grip hastalığından sonra ölüm görülebilir. Ancak ölüm nedeni genellikle komplikasyonlardır.

GRİP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Gribe sebep olan dört tip influenza virüsünden söz edilebilir. Bunlar İnfluenza A, B, C ve D virüsleridir. İnfluenza A ve B virüsleri, özellikle her kış ortaya çıkan kişilerde mevsimsel hastalık salgınlarına neden olur.

İnfluenza A virüsleri, grip salgınlarına neden olduğu bilinen tek grip virüsleri olarak kabul edilir. İnfluenza C virüsü enfeksiyonları hafif şekilde hastalığa sebep olur ve insan salgınlarına neden olduğu düşünülmemektedir.

İnfluenza D virüsleri ise diğer hayvanlara bulaşarak öncelikle sığırları etkiler, ancak insanları hastalığa neden olacak şekilde enfekte ettiği bilinmemektedir.

Grip tedavisi nasıl yapılır?
Grip tedavisinde başlıca kullanılan ilaçlar antiviral ilaçlar ve aşılardır. Grip virüsü her yıl antijenik değişime uğrar. Bu nedenle grip aşıları her yıl bir önceki yıl en sık görülen grip virüslerine göre üretilir. Aşı eylül-kasım ayları arasında uygulanır. Aşılama sayesinde hastalığın ağır geçmesi ve komplikasyonlar önlenir. Aşının koruyuculuğu % 70-90 arasındadır. Öncelikli olarak aşılanması gerekenler:

65 yaşın üzerindekiler,
Yaşlı bakım evinde kalanlar,
Astımlı çocuklar ve yetişkinler,
Kalp akciğer hastalığı olanlar,
Şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar,
Grip sezonunda gebeliğinin ikinci veya üçüncü 3 ayında olacak kadınlar,
sağlık çalışanları, yaşlı merkezlerinde çalışanlar,
AIDS virüsü taşıyan insanlardır.

Emziren anneler aşı olabilir. Grip aşısı diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Küçük çocuklara ilk uygulamada 1 ay ara ile iki yarım doz yapılır.

Gribe iyi gelen besinler nelerdir?
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.

Uygulandığında gribe iyi gelen doğal yöntemler şunlardır:

Bolca dinlenerek ter atmak
Su başta olmak üzere bol sıvı tüketmek
Ballı ve limonlu zencefil çayı ya da zerdeçal çayı içmek
Et suyu, tavuk suyu veya paça çorbası tüketmek
C vitamini yönünden zengin portakal, limon ve mandalina gibi meyve ve sebze tüketmek
Sıcak duş almak veya sıcak su buharı solumak
Ekinezya, kekik, ıhlamur ve nane-limon gibi bitki çayları içmek
Tuzlu su gargarası yapmak
Boğaz pastili emmek
Sarımsak yemek

Gripten nasıl korunabiliriz?
Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir. Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir. Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır.

Gripte Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?
Gripte burun tıkanıklığına iyi gelen yöntemler arasında ılık suya tuz karıştırıp burna çekmek, burun spreyleri ve bol su içmek yer alır. Bol su içmenin en büyük faydası burun dokusunun nemli kalmasını sağlamasıdır.

Bal gribe iyi gelir mi?
Bal, gribi ve onun altında yatan semptomları tedavi edebilen antioksidan, antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler içerir. Ayrıca boğaz ağrısını veya kaşıntısını doğal olarak gidermeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım edebilir.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com